Свързани новини

07.12.2017 13:34

Гърция отряза Ердоган за ревизия на Лозанския договор

Видян 1563 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Държавният глава на Гърция Прокопис Павлопулос отхвърли призивите на турския си колега Реджеп Тайип Ердоган за преразглеждане на Лозанския мирен договор, който очертава съвременните граници между двете съседни страни, предава Фокус.


„Договорът от Лозана определя територията и суверенитета на Гърция и на Европейския съюз, и за нас той не подлежи на ревизия“, категоричен бе Павлопулос в рамките на среща с турския си колега, който е на историческа визита в страната.


"Тъй като знам интереса ви към европейското бъдеще на балканските страни, ние подкрепяме европейската перспектива, но има и предпоставки за това подкрепяне. Обиждането на историята не е приемливо. Държавите от ЕС трябва да зачитат правата на човека. И за да се стигне до тема, която не е двустранна, знаете колко много ние, гърците, искаме кипърският въпрос да бъде решен. Решението трябва да зачита суверенитета на държава-членка на ЕС, както е добре известно", каза гръцкият президент, като завърши речта си с думите "Добрите сметки, създават добри приятели", съобщи 24 часа.


"В Западна Тракия не приемат нито една дума написана на турски, дори на училищен знак. Когато говоря за актуализация, говоря за тези въпроси. Считам, че трябва да преодолеем тези проблеми", започна речта си турският президент в отговор на гръцкия си колега относно категоричната му позиция, че Договорът от Лозана не подлежи на акутализиране.


Когато напуснахте НАТО, ние ви подкрепихме, тъй като една страна не може да предотврати опозицията на друга. Но ние не го оценихме по този начин тогава. Същото важи и за кипърския въпрос. Вие не участвахте в разговорите тъй като Гърция е гаранционна държава, такава е и Турция, но аз присъствах на окончателните разговори. Разрешихме този процес заедно с Кофи Анан. Тези решения обаче никога не се реализираха. На турския референдум кипърските турци гласуваха с "Да", докато кипърските гърци "не". Ние сме ангажирани с всички тези въпроси. Нашата цел е да намерим жизнено важно решение по казуса Кипър, каза още турския президент.


По въпроса за актуализиране на договора от Лозана, Ердоган каза, че от тогава са изминали 94 години и много неща са се променили. "Ако разгледаме всички въпроси и двете страни ще приемем факта, че някои неща трябва да бъдат променени. И въпросът за защитата на хората в Западна Тракия е въпрос от изключително значение за нас. След 65 години дойдохме с много различни тревоги. Исках да посетя Западна Тракия, за съжаление някои хора се притесняват. Различни плакати бяха закачени, в домовете на региона. Но не трябва да забравяме, че един Президент показа смелостта да направи това посещение и тези неща са под контрол. Можем да обсъдим всички тези въпроси по-подробно. Моето собствено желание е да имам положителни резултати. Трябва да засилим връзките, които имаме. С поглед към развитието на туризма много хора посещават и двете страни трябва да се съсредоточим и върху тези въпроси. Трябва да продължим да подкрепяме Върховния съвет за сътрудничество. Желанието ми е да гледаме в пълната част на чашата, а не в празната и да укрепим връзките между двете държави. Мисля, че с това посещение ще го постигнем", завърши речта си турския президент.


Отговорът ще бъде даден от развитието нашите отношения, за да го подкрепим в приятелство. Само една забележка като преподавател, тъй като говорите за актуализиране. Договорът от Лозана не се нуждае от преразглеждане и актуализиране, това се нарича тълкуване. Съществуват методи за тълкуване, ако някои мнения не съвпадат, отговори гръцкия президент.


"Аз не съм юрист, но познавам много добре политическото право, а там има термин, който говори за актуализация и ние го правим, ако има споразумение. Говорих по тези въпроси, защото вие ги засегнахте. Ще ги обсъдя и на срещата с премиера Ципрас. В Турция имаше различни проблеми, затова променихме системата на следващите избори", допълни в отговор турския президент.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Кирил Петков спасил Бойко Борисов. За благодарност Бойко извадил спестовна книжка и му я дал.


 

- Но аз не мога да тегля от нея!


 

- Нищо, ще внасяш!

към хороскоп хороскоп

водолей