Свързани новини

05.12.2017 14:55

Започва възстановяването на банята в Банкя

Видян 1838 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

След многогодишни усилия от страна на районното ръководство вчера в 12:00 часа в Туристическия информационен център кметът Рангел Марков положи подписа си под договора с Консорциум Банкя 2020 ДЗЗД за проектиране, консервация, реставрация и социализация на емблемата на Банкя Голямата балнеолечебница.


След подписването на договора бяха представени детайли по самото изпълнение на строителните дейности, свързани със спецификата и естеството на работата по символа на Банкя - паметник на културата. „Ще информираме допълнително за хода на възстановителните работи, ще предложим на обществено обсъждане и идейния проект за възстановяване на тази най-популярна сграда”, обясни кметът на града, който е и район на София.


Важно е да се отбележи, че необароковото здание заема централно място в Банкя и по-специално в чудесния парк в сърцето на населеното място. Документацията е така подготвена, че към основната сграда може да се направи крило, което да се превърне в съвременен център за рекреация.


Към банята в Банкя през годините проявяваха интерес и чуждестранни инвеститори – 19 минути знае за две групи, специализирани в санитарно-балнеоложкия туризъм италиански хотелиери, които бяха прогонени след искани подкупи.


Сградата е в много тежко състояние, но все пак, в по-добро от сходните по стил и полуразрушени в момента в другите лековити курорти на София – Горна баня и Овча купел. Същото важеше и за Централната баня, но след дълъг ремонт тя се превърна в регионален исторически музей. В момента спатуризмът е на изключителна почит и европейски столици с много по-малко минерални извори от София като Будапеща и Виена например правят милиарди евро от този бизнес.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

- Каква е разликата между мъжа и микровълновата печка?

  Никаква, след 30 секунди всичко е готово.

                 

към хороскоп хороскоп

риби

Ще се наложи да се занимаете и с не толкова приятни дейности

Ще се наложи да се занимаете и с не толкова приятни