Свързани новини

02.12.2017 10:12

Големите данъчни убежища няма да влязат в черния списък на ЕК, смята Алекс Кобхамо

Видян 1474 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Големите данъчни убежища няма да попаднат в черния списък, подготвян от Европейската комисия. Това заяви за "Хоризонт" на БНР ръководителят на базираната в Лондон мрежа "Данъчна справедливост" Алекс Кобхам. Според него едни от най-добрите данъчни убежища са в Съединените щати, но те със сигурност няма да попаднат в черния списък.


"Ако се върнем във времето, когато мрежата "Данъчна справедливост" беше основана, а именно - в началото на века, тогава единствените списъци с данъчни убежища бяха изготвени от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие и Международния валутен фонд. Те обаче не бяха изготвени на базата на прозрачни критерии. И сега критериите не са перфектни. Ето защо си мисля, че ние отново ще видим черен списък с малки юрисдикции, а големите центрове няма да бъдат засегнати", обясни той.


За да бъде разрешен проблемът, трябва да бъдат изготвени ясни и прозрачни критерии на световно ниво, категоричен е Алекс Кобхам. Той предупреди, че условията за укриване или избягване на данъците, предоставяни от някои държави, могат да бъдат използвани за политически натиск върху тях.


Ясно е, че Турция, както и някои европейски държави, предлага сериозна защита на финансовата тайна и има система, която може да бъде разчетена като данъчно убежище. Аз няма да кажа много повече от това, че Турция има още какво да направи, за да не бъде данъчно убежище. Политическата ситуация обаче е чувствителна и това е инструмент, с който може да се оказва натиск върху Турция. Не е ясно дали и кога може да бъде използван този инструмент. Също така обаче трябва да подчертая, че подобен натиск може да бъде оказан и върху страни членки на Европейския съюз, посочи Кобхам.


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

водолей

Ще си възвърнете вярата в хората

Ще си възвърнете вярата в хората, при това по някакъв