Свързани новини

01.12.2017 15:06

Бареков: Излизам от политиката, връщам се в медиите

Видян 1504 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Излизам от политиката, връщам се обратно в гражданското общество и медиите. Това обяви евродепутатът Николай Бареков  по време на конференция на тема "Фалшивите новини - бунтът на масите срещу елита в ХХI век", която се проведе в Университета за национално и световно стопанство /УНСС/. В зала „Тържествена” Бареков анонсира и новия си медиен проект – FАIRNEWS.BG, който ще представлява онлайн платформа за противодействие на фалшивите новини.


Форумът, организиран от Николай Бареков и групата на Европейските консерватори и реформисти, даде възможност на студентите да получат ценни съвети затова кои са основните критерии за разграничаване на истинността от неистинността в достигналата до тях информация и кои са оръжията за борба с т.н „фейк нюз”.  


Бареков нагледно представи пред студенти начина, по-който работи механизмът за създаване, разпространение, консумиране и внедряване на фалшивите новини. Графиката бе озаглавена „Pink octopus”. „Главата му е задкулисен мозъчен тръст, който обикновено е маскиран от верига от НПО-та. Тези организации бълват сътворена от тях новина, тя се поема от социалните мрежи, а от там и се отваря вратата към големите телевизии, където коментатори започват да разискват въпросната новина. След което тя отново се връща в социалните мрежи, но този път с източник дадената телевизия и коментатор, при което новината попада във вестниците. По този начин неистинната информация се инжектира в съзнанията на читателите”, обясни евродепутататът и категорично заяви, че големият проблем е в това, че телевизиите са позволили да се превърнат в инкубатор на тези фалшиви новини.


Като голям проблем Бареков изтъкна и „независимостта” на коментаторите и обществениците, които обикалят ежедневно телевизионните студия. Той е категоричен, че винаги следва да се задават въпросите в кой институт се подвизава въпросния коментатор, откъде взима заплатата си, в коя НПО членува. „Всеки политик е длъжен да се отчита в Сметната палата, а тези, които минават за „независими” никой не ги проверява”, заяви той и посочи, че проблемът може да бъде решен с една проста законова мярка  - „всички институции и НПО-та да бъдат проверявани и информацията кой и как ги финансира да бъде изнасяна публично”.


Като най-големи жертви на фалшивите новини Бареков определи хора като Бойко Борисов, Ахмед Доган и самия него, защото по думите му най-потърпевши са тези, за които се знае много. Фалшивите герои, които сами създават своите биографии и пишат недостоверни СВ-та, няма как да попаднат под обстрелите на тези безпощадна машина, произвеждаваща „фейк нюз”, категоричен е той.


 Медиите се превърнаха в преторианска гвардия на властта. В защита на това своето твърдение Бареков посочи примера с родилата се в зората на неговата партия идея да бъде раздаван таблет на всеки ученик. Той припомни как всички журналисти и медии са го етикирали като краен популист и са му задавали въпроса от къде ще вземе пари за осъществяването й, а когато г-н Борисов дава глас на тази същата идея, всички му ръкопляскат.


Най-зависимите хора са идеологически обременени, смята евродепутатът. В тази връзка той подчерта, че Идеологическият отдел на централният комитет на БКП вече е заменен - той се казва „Капитал”. Бареков посочи, че именно медиите от тази група са били основните репресивни маши, обявили го за популист и лъжец и опропастили идеята му. По отношение на медийният олигарх Иво Прокопие, Бареков заяви, че е недопустимо човек, който е участвал в приватизацията в целия български преход, който е бил на най-висока позиция в  бизнеса и в управлението на бизнеса, който е обвиняем и подсъдим да бъде представян като „морален ментор”.


Според Бареков явлението „фейк нюз” има своята оптимистична и песимистична страна. По думите му положителността се състои в това, че фалшивите новини са революционно оръжие на модерното обществото, хората намериха своя начин за съпротива – изявление в социалните мрежи, това е модерният бунт на масите.  „Страшното идва тогава, когато това оръжие попадне в ръцете на богати хора като Тръмп, Сорос, Путин и се превърне в кибер оръжие”, категоричен е той.  


"Основно правило в журналистиката е проверката на информацията от поне два независими един от друг източника. Най-силното оръжие в борбата срещу фалшивите новини е да умееш да се ориентираш. Проблемът е България е, че платформите, които дават обективната истина, са платени т.е не всеки може да си го позволи”. Това заяви известният журналист Димитър Байрактаров.


В опит да помогне за решаването на проблема с фалшивите новини, евродепутатът създава "конгломерат от честни медии". Чрез платформата читателите ще имат възможност да изпращат достигнали до тях новини, в достоверността на които се съмняват. Екипът на FAIRNEWS.BG ще извършва обстойна проверка на информацията и ще публикува резултата от нея като ще констатира с доказателства достоверна или недостоверна е получилата публичност информация. По време на лекцията бе представена и кратка презентация, която онагледи принципа, по който ще работи новата платформа. Ще работя активно за честните медии, каза в заключение Бареков.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

Почина бащата на убития Митко от Цалапица

Почина бащата на убития Митко от Цалапица

Бащата на убития младеж от Цалапица ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

водолей

Ще си възвърнете вярата в хората

Ще си възвърнете вярата в хората, при това по някакъв