Свързани новини

01.12.2017 14:54

Закриват затънали в дългове болници?

Видян 1875 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Здравният министър Кирил Ананиев даде заявка в интервю за БНТ за закриване на болници в лошо финансово състояние, чиято дейност може да бъде лесно поета от друго лечебно заведение в същия регион.


В същото време ще бъдат предприети действия за стабилизиране на закъсалите финансово болници, които обаче се структороопределящи и няма как да бъдат затворени. Това ще стане на базата на детайлен анализ за финансовото състояние и дейността на държавните болници, който се извършва в момента от екипа на министъра.


Ананиев съобщи, че в момента екипът му подготвя пълен финансов анализ на държавните болници. “Анализира се всяка една болница отделение по отделение, дейност по дейност. Виждаме къде са ефективните и къде неефективните разходи, къде има просрочия и къде не“, обясни той. По думите му в момента общите задължения на държавните болници възлизат на 420 млн. лева, като от тях 160 млн. лева са просрочените.


“Класифицирали сме болниците в четири групи. Първата група са болниците във финансово здраве, където няма дългове, работят добре и така ще продължават напред. Втората група болници са такива, които имат дългове, но те не са в размер, който е притеснителен и самият финансов мениджмънт позволява този проблем да бъде преодолян“, обясни Ананиев.


“Третият тип болници са с много сериозни дългове, много тежка структура на управление с не най-правилните отделения, липса на екипи, персонал. Някои от тези болници обаче се явяват структуроопределящи и не могат да бъдат заместени от други лечебни заведения, които да поемат контингента от болни. В този случай ние ще вървим към едно преструктуриране на болниците, така че да придобият вид, в който да се самоиздържат и да вършат онези дейности и лечения, за които имат материална база, техника, персонал“, каза той.


Ананиев посочи, че четвъртата група болници се намират в същото тежко финансово състояние, както и тези от третата, обаче в региона, който обслужват, има и други лечебни заведения, които могат да поемат нуждите на населението. По думите му за тази група болници може да се върви към тяхното закриване.


Последният такъв анализ, направен по времето на предшественика на Ананиев Николай Петров, показа, че около двайсетина държавни болници се нуждаят от оздравителни мерки и са в лошо финансово състояние. Сред тях бяха както големи структуроопределящи болници като “Пирогов“, университетските болници “Александровска“ и “Царица Йоанна“-ИСУЛ, онкодиспансерът на София област, университетските болници в Стара Загора и Русе, така и областните болници в Бургас, Ямбол, Силистра, Сливен, Габрово, Кюстендил, Шумен, Търговище, Враца, Ловеч и други.


Източник: Медиапул



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Жената по природа е много добра, може да прости на един мъж дори и да не е виновен...

към хороскоп хороскоп

дева