Свързани новини

01.12.2017 10:02

Захариева: Върнахме се през Иран, пожелаха ни приятен полет

Видян 1093 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Върнахме се през Иран, пожелаха ни приятен полет. Ситуацията беше неприятна, но това няма да навреди на добрите ни отношения с Техеран. Това каза в предаването „Тази сутрин“ по bTV вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева.

Разрешенията за преминаване през въздушното пространство на дадена държава се вземат през оперативния отдел на „Авиоотряд 28“. От Иран такова е поискано на 17 ноември и е получено на 27, обясни Захариева.

В момента, в който самолетът навлезе в Иран, бе помолен да напусне. Това, което получихме като доклад от авиоотряда, беше, че въпреки че сме имали разрешение, сме били помолени да напуснем. Веднага беше получено разрешение за прелитане над Ирак и стигнахме. Върнахме се през Иран без никакъв проблем, пожелаха ни приятен полет, каза тя.

Ситуацията беше неприятна ситуация, но не сме се притеснили, увери министърът.

У нас веднага е поискано обяснение от временно управляващия посолството на Иран в България. Той не е знаел причината, но ето, в рамките на ден получихме извинения, посочи тя.

Предполагам, че е някакво техническо недоразумение, каза Захариева. На въпрос дали проблемът наистина е бил технически или става въпрос за обтягане на отношенията между Иран и Саудитска Арабия тя отговори: „И двете са възможни".

Според Захариева няма как Иран да не е знаел, че на борда на самолета се намира министър-председателят.

По думите ѝ нито прелитането над Иран е било опасно, нито това над Ирак, въпреки, че експерти оценяват като ужасяващ гаф и опасно преминаването над забранения за полети Иракски Кюрдистан.

И двете министерства отчитаме, че този неприятен инцидент няма да навреди на добрите отношения, които имаме, каза външният министър и добави, че не мисли, че от „Авиоотряд 28“ са допуснали грешка.

Танцът със саби е голяма чест и показва уважението, което в Саудитска Арабия изпитват към България и българския премиер – не на всеки се показва този танц и съвсем не всеки е канен да участва, каза Захариева.

Според нея това уважение се дължи на комплекс от предпоставки – на това, че България стои стабилно на картата на външната политика, че видяха, че сме сериозен партньор, че може да се инвестира у нас, че сме една от държавите в ЕС и мнението на България се зачита. Това наистина е широко отваряне на вратите, каза тя.

Захариева посочи, че присъствието на Симеон Сакскобургготски в делегацията е било от значение. Самият той познавал вече петима крале на Саудитска Арабия, а в Рияд били възхитени от приемствеността в българската политика.

Вицепремиерът изключи присъствието на Сакскобургготски да има общо с връщането на царските имоти – този казус няма нищо общо, няма сделка и услуги. Това са абсолютни спекулации, увери тя.

Захариева коментира и скандала в социалните мрежи със забрадената преводачка. „Това е въпрос на избор, каза тя – в крайна сметка това са традициите на държавата и не виждам нищо лошо. Аз съм преценила, че нямам нужда от забрадка“.


Източник: бТВ



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Във Фейсбук:


 

- Здравейте група! Пия билката шафран, но не знам за какво помага


 

Коментар:


 

- И аз пия ракия - без да знам за какво помага...от 36 години, най-редовно без да пропускам вечер...

към хороскоп хороскоп

дева