Свързани новини

30.11.2017 15:45

Платили сме над 1,5 млн. лв заради осъдени в Страсбург институции

Видян 1380 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

През 2017 г. България е изплатила 799 595 евро обезщетения по осъдителни решения на Европейския съд за правата на човека в Страсбург (ЕСПЧ). За сравнение, през 2016 г. страната ни е изплатила 969 492 евро обезщетения, а Германия - 69 369 евро. Toва посочи омбудсманът Мая Манолова на конференция.


Тя допълни, че България има един от най-високите дялове на неизпълнени решения на съда в Страсбург. Също така страната ни е една от четирите държави, заедно с Турция, Румъния и Грузия, за които е проведена процедура от обикновено към засилено наблюдение на делата. На България се падат 7 процента от общия брой дела под засилено наблюдение, като пред нас само Русия, Турция и Украйна.


По данни от омбудсмана 262 са текущите дела за България в ЕСПЧ към октомври 2017 г., а 108 от тях са в процедура по засилено наблюдение. От 649 осъдителни решения, за 25 години, окончателно са затворени 387 дела.


По думите на Манолова системните нарушения на Конвенцията обикновено се дължат на лошо законодателство и лоши административни практики и трябва да се работи те да бъдат отстранени, за да не бъде осъждана България отново и отново.


"Често българските институции не предприемат необходимите действия за изпълнение на решенията на съда в Страсбург" , каза Манолова.


Припомняме,  че само преди дни стана ясно че България ще трябва да плати рекордно обезщетение от 462 000 евро на собствениците на една от най-красивите къщи в Стария град в Пловдив - Павлитовата или Синята. Това е решил съдът в Страсбург по делото Ченгелян и други срещу България.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

към хороскоп хороскоп