Свързани новини

29.11.2017 15:15

13 000 лв. глоба за главния архитект заради небостъргача в Стрелбище

Видян 1946 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Главният архитект на София Здравко Здравков ще трябва да плати глоба от 13 хиляди лева на Върховния административен съд заради отказа си да задвижи процедура за строежа на 44-етажна сграда в квартал Стрелбище. Разпореждането на съда е от 27 ноември и е второ поред, след като през май Здравков получи друга глоба от 1000 лв. по същия казус, пише Капитал.


Повод за наказанието е парцел на строителната компания НИКМИ на бул. България и бул. Петко Тодоров в София. Теренът, който е собственост на фирмата от 2007 г. след замяна, подписана от тогавашния кмет Бойко Борисов, първоначално е бил отреден за строителство, но с приемането на общия устройствен план в края на 2009 г. получава статут на локална градинка. В същата година НИКМИ се опитва да задвижи градоустройствени процедури за строежа на 44-етажна сграда, но в следващите месеци общината блокира процедурата.


Строителната фирма и Столичната община са заключени в съдебен спор коя регулация трябва да бъде приложена за имота. С решение на ВАС от края на 2016 г. главният архитект Здравко Здравков е задължен да одобри исканата от НИКМИ процедура за подробен устройствен план, който позволява високо строителство в имота. Според Здравков обаче решението на съда го заставя да одобри документацията, без да се спазват законовите срокове, правила и изисквания и главният архитект за момента отказва да изпълни решението на съда.


"От общината не са ни потърсили нито веднъж и не ни е предлагана никаква замяна", коментира единият от собствениците на НИКМИ, Николай Козанов, пред Капитал. По думите му фирмата е купила терен за строителство, който е бил оценен на 4 милиона лева, който впоследствие е със сменено предназначение. Според арх. Здравков са проведени над десет срещи с инвеститорите, които са останали без резултат. Фирмата отказва разговори в посока замяна на имота с друг, твърди главният архитект. По думите му Направление Архитектура и градоустройство е готово да преговаря, но отсрещната страна отказва. През август строителната компания загради имота си и разруши преминаваща през него улица, защото тя се оказа незаконна. Междувременно преди седмици групата на ГЕРБ в Столичния общински съвет, главният архитект, кметът Фандъкова и депутатите на партията предложиха изменение в Закона за устройство и застрояване на София. То се отнася за подобни казуси. С промените се ограничава височината на сградите в имоти като този на НИКМИ, които се възползват от законови вратички, позволяващи неограничени параметри за сградите.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня


"Моля, не повръщайте под масите! И там има ора..." - Надпис във врачанска кръчма

към хороскоп хороскоп

риби

Ще се наложи да се занимаете и с не толкова приятни дейности

Ще се наложи да се занимаете и с не толкова приятни