Свързани новини

29.11.2017 14:55

Мистерия с 4 млрд. лева в биткойни

Видян 3971 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 4.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Най-търсената криптовалута в света биткойн мина поредната психологическа граница като преодоля 11 000 долара. Това е 11 пъти повече, отколкото на старта на годината. Тогава тя не струваше и хилядарка в зелено.


Сайтът Биволъ алармира, че МВР отказва да съобщава как се разпорежда с 213 519 биткойна, конфискувани в рамките на операция ПРАТКА/ВИРУС срещу митнически измамници.


Припомняме, че съобщението на международната правоприлагаща служба SELEC за конфискуването на такава сума от криптовалутата е от 29 май и в него иззетите биткойни се оценяват по тогавашния курс на 500 милиона долара. Междувременно беше създадена криптовалутата Bitcoin Cash, като всеки притежател на Bitcoin получи същото количество Bitcoin Cash. Сега Bitcoin Cash струва над 1500 долара. По днешния курс 213 519 BTC плюс още толкова Bitcoin Cash достигат внушителната сума от 2,45 милиарда долара, или над 4 милиарда лева.


Биволъ пише, че е пратил въпроси на МВР по реда на ЗДОИ (б.р.Закона за достъп до обществена информация), за да се даде публичност на информацията „как се управлява и как се съхранява това внушително имане, което може много лесно да бъде присвоено”. Пояснява също, че за да се предотвратят злоупотреби е достатъчно да се публикуват публичните ключове на портфейлите, в които са складирани биткойните. МВР обаче отказва да го направи.


„В отказа да предостави обществена информация МВР пише, че исканите данни представляват конкретни сведения от разследване по наказателно производство – следствено дело по описа на Следствения отдел към Специализираната прокуратура, която ръководи разследването. Не е ясно обаче какво пречи да се публикуват публичните ключове, след като информацията за конфискуваните биткойни вече е споделена официално с международната институция SELEC. Съществува и хипотеза, че МВР може да е заблудило международните партньори, подавайки грешна информация за иззетите биткойни. Всъщност, ако липсват частните ключове (паролите) за тези портфейли, те на практика са неизползваеми и няма как да се твърди, че са seized  в смисъл на „иззети“, пише още Биволъ.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Диня и жена не се избират. Това си е чист късмет!

към хороскоп хороскоп

стрелец

Днес ще имате желание да общувате с повече хора

Днес ще имате желание да общувате с повече хора.