Свързани новини

29.11.2017 12:40

БСП иска вдигане на тавана на пенсиите

Видян 1692 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

"Хората се ограничават, казвайки им, че ще има таван на пенсиите, без значение на каква заплата се осигуряват. Искаме да се вдигне този таван чрез максималния осигурителен доход. Ще има положителен ефект от около 70 млн. лв“, заяви зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“ Драгомир Стойнев. "Най-уязвимите социални групи не намират подкрепа чрез бюджета. Той не помага за повишаване на социалната закрила на българските граждани, както трябва да бъде“, заяви и депутатът от БСП Георги Гьоков по време на второто чете на Бюджет 2018 в парламента.


Драгомир Стойнев обясни, че човек, който работи и се осигурява на 2600 лв, максималната тежест е 33 процента. „Ние тук в Народното събрание, които взимаме над 3000 лв, нашата осигурителна тежест е по-малка. Това честно ли е“, попита Стойнев. Според него хората трябва да знаят, че като им се увеличава заплатата, ще получават и по-висока пенсия. „ГЕРБ да вдигнат още стажа и възрастта, за да ограничат хората въобще да не се пенсионират. Тогава ви уверявам, че няма да има никакъв дефицит", добави Драгомир Стойнев.


Според Георги Гьоков в политиката на приходите на ДОО няма сериозни стъпки в увеличаването, което е необходимо, за да се гарантират адекватно осигурителните права на осигурените лица и в по-голяма степен да се гарантира балансът в осигурителните фондове. „Ако въобще има някакви идеи в посока подобрение на положението, то е за сметка на осигурителните права на отделните групи осигурени лица. Най-важните параметри на приходите са замразени и няма и намек за значителна промяна в посока увеличаване“, допълни депутатът от левицата. По думите му, въпреки че е предвидено увеличаване на приходите с 560 млн. лв., приходната част на бюджета на ДОО е подценена. „Това се превърна в трайна практика и тенденция при изготвянето на бюджета и в края на бюджетната година, всеки път, има сериозно преизпълнение, което не се дължи на по-голяма събираемост, а на умишлено подценяване на приходите“, подчерта народният представител.


„В Алтернативния бюджет на „БСП за България“ приходите се завишат във фонд „Пенсии“, обясни депутатът. Той предложи да се вдигне максималният осигурителен доход от 2600 лв. на 3300 лв. „Увеличаването на фондовете „Общо заболяване и майчинство“ и „Безработица“, се постига като следствие от по-прецизно и отговорно отчитане на ефекта от вдигане на минималната работна заплата и залагане на използвания от МФ темп на нарастване на осигурителните доходи в размер на 16% за 2018г., спрямо 2017г. С така предвиденото и предложено завишаване на приходите ще се финансират предлаганите от нас алтернативни политики по разходи“, каза още Георги Гьоков.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Блондинка опитва да постъпи на работа в полицията.

Възрастният шеф в полицията я поглежда и пита:

- Ще ви задам няколко въпроса. Колко е две по две?

- Ъъъъ, четири.

- Добре. Корен квадратен от 100?

- Ами, десет!

- Отлично. Кой е убил Ботев?

Блондинката замълчава.

- Не знам, - накрая казала тя.

- Добре, помислете и елате утре

Блондинката се обажда на приятелка. Тя я пита:

- Взеха ли те на работа?

- Не само, че ме взеха, но вече ми поръчаха и разследване на убийство!

 

 

към хороскоп хороскоп

дева