Свързани новини

28.11.2017 09:45

Митрополит Гавриил: БПЦ не може да решава сама за Македонската църква

Видян 1608 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Няма как иначе въпросът със статута на Македонската православна църква да се реши по друг начин, така Ловчанският митрополит Гавриил коментира в предаването "Преди всички" решението на Светия Синод.



"Просто няма друг начин този проблем да бъде решен. Нека никой не се самозалъгва, Ние ако вземем еднолично решение, нито една православна църква няма да ни го признае. Защото всички православни църкви са признали и признават до ден-днешен наложената схизма върху Македонската православна църква от Сръбската православна църква. Това са вече 50 години, Колкото и да се опитвали от Македонската църква да говорят, да се срещат, не могат да отменят тази схизма. Ние можем по единствения начин, с всички възможни усилия и старания, също да правим такива срещи, преговори, също да се опитаме да отстраним тези пречки, които досега са пречили да бъде отменена схизмата. Така че това не е нерешаване на въпроса, а единственият правилен, законен, каноничен път. Ние ще отменим схизмата, като никой не  я признае, каква полза от това? Нищо няма да направим.

Няма такава църква, която по принцип да е несъгласна с това Македонската православна църква да получи автокефалия, но има рани условия, които те поставят. И Македонската църква също има условия. Просто трябва  да се постараем така да направим да се коригират дотолкова тези условия, така че да се получи едно възможно приемливо окончателно решение. С божията помощ това може да се реши и трябва да се реши".

Според ловчанският митрополит посочи някои от проблемите. Един от проблемите е, че гръцкоговорящите църкви не искат да признаят названието Македонска църква. "Аз не мога да казвам точно какви са проблемите, но проблеми има и именно затова 50 години този въпрос не може да се реши", заяви още  Гавриил.

Митрополитът  коментира и въпроса с наследството на Охридската архиепископия:  

"Вярно е, че в устава на Македонската православна църква, а тя е създадена 1945 година пише, че те са правоприемник на Охридската архиепископия, но ние сме исторически правоприемник на Охридската архиепископия, така че този въпрос също трябва да се реши, Но след като Македонската православна църква иска да ни признае за църква майка, това означава, че тя естествено трябва да признае  и това, че именно ние сме наследници на Охридската архиепископия. Иначе каква Църква – Майка можем да им бъдем? "

Източник: БНР




Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня



- Мамо, излизам. Да купя ли нещо?

- Купи си апартамент и се махай! На 45 си вече.

към хороскоп хороскоп

лъв