Свързани новини

24.11.2017 15:55

1 лв. субсидия на глас, но само за партиите извън НС, реши Бюджетната комисия

Видян 2033 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


Годишната държавна субсидия за партиите, които са получили един процент от гласовете на последните парламентарни избори, ще бъде драстично намалена. Сега тя се определя по същия начин, както за формациите, прескочили четирипроцентната бариера за влизане в Народното събрание - по 11 лв. за всеки спечелен от партията глас на последните парламентарни избори. Цената на електоралния глас се определя всяка година със Закона за държавния бюджет, максималният й размер е стигал и до 12 лева.
В четвъртък, при гласуването на текстовете в закона за бюджета за 2018 г. в парламентарната комисия по бюджет и финанси, депутатите одобриха предложението на "Воля" извънпарламентарните партии да получават по 1 лв. за спечелен глас на вота през март. Същевременно оставиха същия размер на субсидията за парламентарните партии - по 11 лева на глас, съобщи Капитал.


Въпросът с държавното финансиране на политическите формации беше част от референдума, иницииран от Слави Трифонов. Въпреки че резултатите от него не са задължителни, все пак в допитването най-висока подкрепа получи именно предложението субсидията за партиите да стане 1 лев за глас. Веднага след референдума ГЕРБ обяви, че ще изпълнят неговите позиции, независимо, че той не можа да събере достатъчно участващи, за да стане задължителен. Бойко Борисов даже се ангажира да "занули" държавната субсидия за партиите. После въпросът затихна. При внасянето на тазгодишния закон за бюджета от ГЕРБ обещаха да предложат дискусия за намаляване на субсидията за 2018 г., но до този момент не са предприели нищо.

В момента единствената извънпарламентарна партия, която взема държавна субсидия, е партия "Възраждане" на Костадин Костадинов, но лидерът й твърди, че я дарява. Той е бивш зам.-председател на ВМРО-БНД, бивш директор на историческия музей в Добрич и бивш съветник в общината във Варна. Известен като човекът, когото лидерът на "Воля" Веселин Марешки ударил, като във връзка с този скандал има образувано наказателно дело срещу зам.-председателя на парламента за лека телесна повреда и рекет, и това е едно от делата, по които Маршеки е със свален имунитет.

През юни т.г. чрез промени в Изборния кодекс "Воля" предложи изменения в Закона за бюджета за 2017 г., с което за всички партии - парламентарни, както и извънпарламентарните, получили над един процент на последните избори, субсидията да стане един лев за глас годишно. Сега явно са прецизирали идеята си - само за извънпарламентарните партии с над 1 % спечелени гласове.

Капитал





Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

скорпион

Денят предлага възможност да се фокусирате върху вътрешната си хармония

Денят предлага възможност да се фокусирате върху