Свързани новини

23.11.2017 15:20

Само у нас пълен ДДС на храните

Видян 6312 пъти | Коментари 0
Гласували 4 рейтинг: 4.7500
много слаба слаба добра много добра страхотна

България е единствената страна не просто в ЕС, а и в цяла Европа, където няма диференциран ДДС за храните. В една от държавите – Малта, то е 0%. В другите е до 10 на сто, независимо от факта, че в повечето от тях ДДС е с по-висока пълна ставка, отколкото е в България (20%). Причината е ясна: навсякъде желаят бедните хора да не бъдат гладни, да могат да си позволят основните хранителни продукти. Трябва да имаме предвид, че навсякъде – дори в цитираната Черна гора, минималните пенсии са значително по-високи, отколкото у нас – на повечето места в пъти. Същото важи и за минималните заплати.


В държавата с най-високи доходи в ЕС Люксембург ДДС на храните е само 3%, колкото е и в бившата ни братска по линия на соцлагера Полша, която днес е светлинни години преди нас. В съседна Македония и в държавата с най-малък процент бедни граждани в ЕС – Чехия, ставката е 5 на сто. В повечето държави тя е между 5,5 и 7 процента. В комшийските ни Румъния и Гърция е 9 на сто. Най-висока: 10% е в богатата Австрия, в отлично развиващата се Словакия и в най-големия и най-прочутия по света производител на храни Италия.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня


- Скъпа, ако умра, не ме жали дълго, омъжи се повторно, радвай се на живота, бъди щастлива. Само те моля да възпитаваш добре децата ни.
- Престани вече! Най-нормална супа е. Като не искаш, не яж!

към хороскоп хороскоп

дева