Свързани новини

20.02.2009 17:10

Радева: "Финансовата криза вече се отразява на българската икономика!"

Видян 1390 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Световната финансова криза вече се отразява на българската икономика, заяви Нина Радева, зам.-министър на икономиката и енергетиката в рамките на днешния Международен симпозиум "Креативност и иновации в сферата на еврофондовете за местно развитие", предаде БГНЕС.


Според Радева, това е довело до значението на финансовия ресурс, който идва по линия на структурните фондове у нас. Радева съобщи, че в условията на криза нараства ролята на алтернативните източници на финансиране, като оперативните програми, националната стратегическа референтна рамка и бюджетът, който се допълва от фондовете на ЕС. В настоящата ситуация най-уязвими са малките и средните предприятия, защото много от тях са зависими от стойността на кредитния ресурс, особено това важи за стартиращите такива. Посланикът на Кралство Испания Н. Пр. Фернандо Ариас изтъкна ролята на еврофондовете за развитието на Испания и сподели сходството в песимизма, с който се е гледало на Испания преди нейното влизане в ЕС. Той пожела на българите да забравят за този песимизъм. България преживява много труден етап на преход, заяви Ариас, но е направено много. „Европейските фондове представляват най-големият акт на щедрост и солидарност“, заяви Ариас. Посланикът на Кралство Испания у нас допълни, че времето на експертите вече отминава и идва времето на фирмите. "Искаме фондовете да дойдат и да не се изхарчи и едно излишно евро“, заяви Ариас. Зам.-кметът Минко Герджиков изтъкна, че столицата е поела около 50% от всички чуждестранни инвестиции през годините, произвежда 33% от БВП, отваря от 16 000 до 25 000 работни места годишно и заплатите тук са с около 30% над средните за страната. Симпозиумът ще продължи и утре, като в рамките му ще се състоят различни сесии, насочени към администрациите и частните фирми, на които ще се обсъждат практики за намиране възможности за България в областта на европейското финансиране. Вицепремиерът Меглена Плугчиева и ръководителят на Представителството на ЕК у нас Зинаида Златанова не присъстваха на днешното събитие.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

 

 

към хороскоп хороскоп

стрелец