Свързани новини

21.11.2017 09:26

Тайна с конфликтите на интереси при министрите

Видян 1315 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Държавното управление се опитва да мине почти изцяло в нелегалност, пише вестник Сега. "Крият се чувствителните новини и важните решения, а гражданите са заливани от пиар съобщения за несъществуващи успехи или за елементарни постижения, които влизат в задълженията на администрацията и нейните началници Властта стигна дотам, че да крие от данъкоплатеца декларациите на министрите във връзка с конфликта на интереси.  Това може би не е случайно, особено като се има предвид аферата с вече бившия здравен министър. Факт е, че тези декларации преди бяха достъпни, но към този момент те вече са скрити от нас. Правителството също така вече не качва на страницата си докладите и отчетите си. Например докладът за това как върви внедряването на електронното управление беше предоставен на журналистите само чрез "извадки" от него, за да не излезело, че е много критичен. Друг пример за това как държавата ни се опитва да мине в нелегалност е свързан с внасянето и  приемането на закони без обществено обсъждане. Последните промени в екозакона, в Закона за съдебната власт и в Административнопроцесуалния кодекс бяха гласувани по този начин. Изключителна рядкост е проект на депутати да бъде публикуван за обсъждане. Правят се и други номера - например законопроектът за водите беше обсъден, съгласуван с ЕС, а накрая в парламента беше внесен съвсем друг текст.


Дори парламентът, който по презумпция трябва да е най-публичното място в държавата и в него да се дебатират всички важни въпроси на управлението, свикна да закрива и засекретява и комисии, и пленарни заседания. Вътрешната комисия съществува в секретност от години. Енергийната комисия и тя взе да нищи държавни тайни напоследък.


Припомняме, че само преди няколко дни властта реши да скрие от обществото присъдите и на трите съдебни инстанции - уж за да не избягали престъпниците. Такива случаи има не един и два, избягалите престъпници са стотици. Но подобни мерки няма да ги предотвратят. Защото никой подсъдим не чака да разбере присъдата си от онлайн деловодствата. Единственото, което ще постигне тази мярка, е да лиши обществото от достъп до информация и до това как държавата се бори с престъпността. След скандала, който избухна, комисията на ВСС все пак се поправи и прие, че тайна ще бъдат само окончателните присъди.


Освен всичко това държавата реши да скрие от данъкоплатеца и постановлението за заплатите в небезизвестната национална служба за охрана (НСО). Вече няма как да разберем, какъв е размер на възнаградженията на работещите в нея. Интересен е въпросът, защо това трябва да бъде тайна от обществото".



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Блондинка опитва да постъпи на работа в полицията.

Възрастният шеф в полицията я поглежда и пита:

- Ще ви задам няколко въпроса. Колко е две по две?

- Ъъъъ, четири.

- Добре. Корен квадратен от 100?

- Ами, десет!

- Отлично. Кой е убил Ботев?

Блондинката замълчава.

- Не знам, - накрая казала тя.

- Добре, помислете и елате утре

Блондинката се обажда на приятелка. Тя я пита:

- Взеха ли те на работа?

- Не само, че ме взеха, но вече ми поръчаха и разследване на убийство!

 

 

към хороскоп хороскоп

близнаци