20.11.2017 11:11

Може да не изпълня заповед на Тръмп, рече US ядреният генерал

Видян 1670 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Във връзка с ожесточения дебат в Сената на САЩ относно способността на президента Тръмп да започне ядрена война, за което повод е дрънкането на оръжие около Северна Корея и заплахите на милиардера към нея, отговорният за най-страшното оръжие американски генерал има особено мнение.


Ген. Джон Хайтън – командир на Стратегическото командване на САЩ (STRATCOM), заяви, че има законова забрана за използване на „непропорционална сила” и крайното решение ще бъде негово, а не на държавния глава. „Давам съвет на президента. Ако подобна заповед е незаконна според мен, познайте какво ще стане. Ами ще му кажа: Господин президент, това е незаконно... Така работят нещата.  Не е толкова сложно”. Говорейки на Halifax International Security Forum през уикенда, генералът добави: „Не сме глупаци. Мислим ги тези работи”.


Като командир на STRATCOM той предвижда, че американската ядрена триада винаги ще се обляга на бомбардировачи, земно базирани интерконтинентални и изстрелвани от подводници балистични ракети.


Сенатор Крис Мъри коментира след слушания по темата в парламента на САЩ: „Притеснени сме, че президентът е толкова нестабилен, че може да нареди ядрен удар, който не е в интерес на националната сигурност”.


Пред сенатския комитет бившият командир на STRATCOM Робърт Кели увери депутатите, че армията на САЩ няма да изпълни никоя заповед против международното право. 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Детето на японка и българин е странна комбинация: Много му се работи, ама го мързи да стане.

към хороскоп хороскоп

стрелец