20.11.2017 11:11

5 млрд. лв. стопен за месец е резервът на БНБ

Видян 2037 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

В държава, където насилието сред децата и младежите е възлов проблем на образователната система, европейската агенция на Министерството на ... образованието и науката финансира кървав спорт. Центърът за развитие на човешките ресурси, както се нарича по ирония на съдбата институцията, се е писал даже партньор на европейското първенство по ММА. При това е станало с медийния бюджет на агенцията, наричан още „мерки за информация и публичност” в размер 29 500 лв. без ДДС или 35 400 лева. Трябва да се знае, че организаторът – Българската федерация по ММА е щедро финансирана с 6-цифрена сума от Министерството на младежта и спорта, което отделно дава и пари за домакинства на организациите, привлекли световни и европейски първенства. Така че проблем с парите едва ли е имала.


Още по-интересното е, че поради липсата на медиен бюджет ( нАучно похарчен за кървав спорт), никой не разбра, че Европейската програма Еразъм +, която е основният инструмент на ЦРЧР, стана на 30 години тази есен. Това говорят и числата – според представително социологическо проучване и то сред най-информираната част на обществото: представители на институциите, на образователната общност, на медиите и на работодателите – 2/3 от директните потребители на програмата не знаят какво всъщност прави тя, не знаят за конкретни нейни проекти, даже и за европейското първенство по ММА. Нищо, че всеки от неговите 3 дни е излязъл на данъкоплатеца по 12 000 лева от нейните програмни пари именно за популяризиране. Само ще припомним, че вместо в спортна зала, каквато можеше да се получи и безплатно по линия на спортното министерство, подпомагащо всяка подобна инициатива и съвсем резонно, както е за предстоящото световно първенство във волейбола например, въпросният шампионат се състоя в петзвезден хотел!


Скандално са похарчени и парите за отбелязването на 30-годишнината на Еразъм – 97 110,84 лв. Според справка на Медиапул, получена от ЦРЧР, 38 040 лв. например са похарчени за „анимирана история на програмата върху Военния клуб”. История, която никой не е видял. Пък и защо върху Военния клуб, след като покрай него и то успоредно, а не фронтално, преминават 4 платна автомобили, успоредни са и маршрутите на пешеходците. Защо не се прожектира например върху сградата на МОН, която е и на президентството, срещу която и хора, и коли се движат фронтално, а тъй като е на централния площад на България, гледката към нея се открива бая отдалеч. Сигурно е, защото никой не е целял ефект, а похарчването на тлъста и неоправдана сума. Формирането на цената е доста интересно, особено онези 40 лв. над 38-те хиляди.


Сензационно е и похарчването на 8000 лв. за LED екран. Не става ясно закупен ли е той за тази чудовищна за такова устройство сума или само е нает. Ако е закупен и то за еднократна употреба, в задачата се пита: кой си позволява подобен разход за сметка на данъкоплатеца и кой е одобрил подобно разхищение. Ако е нает, удивлението за подобно разхищение е още по голямо...


Други 8000 лв. са похарчени за видеозаснемане на събитие, за което също никой не е разбрал, но пък с 10 800 лв. кетъринг. Тези цени са наистина твърде солени в сравнение с нормалните – между 5 и 10 пъти по-високи са! Само напомняме, че Националният филмов център – друга изпънителна агенция на правителството, само че към Министерството на културата, дава сходни бюджети за цели документални филми, където освен заснемане, има сценарий, монтаж, озвучаване, режисура, различни терени, голяма проучвателна работа, много интервюта, а според последните тенденции се включват понякога даже и актьори.


И, ако това са показателни дреболии ( макар че 35 400 лева са над 150 пенсии или над 500 студентски или ученически стипендии за отлично образование), как звучи информацията, че ЦРЧР е похарчил само за година 51 047 163 лв! Това е повече от коледните премии на нископлатените пенсионери. Можеше да бъдат дадени за истинска наука на БАН. Или да бъдат спасени поне 500 тежко болни деца. Или всички закъсали областни болници в държавата като Ловешката, за чийто фалит чухме покрай трагедията с голямата катастрофа при Микре.


На ход са компетентните органи! 19 минути ще съдейства! Благодарим на телевизия СКАТ, която вече прояви интерес и излъчи анонса на материала ни в своите централни новини. 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Който търси, разхвърля

към хороскоп хороскоп

козирог

Определено ще имате достатъчно сила и мъдрост

Определено ще имате достатъчно сила и мъдрост, за да