14.11.2017 16:01

Осиновиха гора в Природен парк Витоша

Видян 1297 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Ежегодната екологична инициатива „Моят зелен град“ осинови своята втора гора по случай десетата си годишнина. Гората се намира в ПП „Витоша“ край туристическата алея над Киноцентър Бояна и е разположена на площ от 4 декара. Тя се състои от 1550 дръвчета, от които 1050 смърч и 500 явор и бреза, за които ще бъдат полагани специални грижи, докато пораснат. Осиновяването на гората е реализирано със съдействие на партньорите на инициативата „Югозападно държавно предприятие“ ДП.


С това осиновяване дърветата, за които ще бъдат полагани специални грижи като част от кампанията, стават 5250 – част от тях растат в трите гори, засадени от служители на Системата на Кока-Кола в България и доброволци от 2015 г. насам, а останалите са осиновени.


Общо 18 населени места в страната отбелязаха юбилея на „Моят зелен град“. Освен увеличаването на растителните и дървесни видове, което тази година се случи в Банкя, Велико Търново, с. Клисура (област София), Костинброд, Плевен, Пловдив, Самоков, Стара Загора и Търговище, през месеците септември и октомври бяха извършени дейности по почистване и реновиране в местност Бакаджика (област Ямбол), Бели Извор (област Враца), Бургас, Варна, Габрово, Добрич, Русе, Силистра и Хасково.


Повече за инициативата “Моят зелен град”:


Инициативата „Моят зелен град” стартира през 2008 г. и нейната основна цел е опазването на природата в големия град. Кампанията се организира от Системата на Кока-Кола в България, съвместно с редица партньори, сред които и районната общинска администрация, ЕКОПАК България и „Югозападно държавно предприятие” ДП, благодарение на което беше реализирано осиновяването на първата гора на инициативата и Регионална дирекция по горите – София. В инициативата се включват доброволци от цялата страна, като през 2015 г. става факт първата гора в рамките на инициативата, а на 10 септември 2016 г. ПП „Витоша“ става дом на 350 дръвчета, засадени на 3 дка обезлесена, вследствие на щетите нанесени от корояд, площ. През 2016 г. е осиновена и първата гора на „Моят зелен град“ в ПП „Витоша“. В рамките на десетото юбилейно издание на кампанията са засадени общо 2300 дървета, 270 храста, осиновена е втората гора на „Моят зелен град“ и са почистени, озеленени и реновирани 18 населени места в страната.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Който търси, разхвърля

към хороскоп хороскоп

везни

Приятелските чувства ще надделеят над любовните

Приятелските чувства ще надделеят над любовните и