Свързани новини

10.11.2017 16:03

Каракачанов дава 3,5 млрд. лева на САЩ

Видян 3206 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

     Военният министър Красимир Каракачанов декларира пред американския бизнес, че правителството ще задвижи едновременно и трите големи проекта от модернизацията на армията (на обща стойност 3,5 млрд. лева) – за купуването на нови самолети, кораби и бронирани машини.
 
"Амбицията ни е и трите проекта да се движат едновременно и другата ни голяма амбиция е чрез тези проекти за модернизация на българската армия, търсейки партньорите, с които да ги осъществим, да дадем възможност и на българските предприятия в този бранш да участват", заяви Каракачанов по време на българо-американски форум на отбранителната индустрия, въпреки че подготовката им е на различен етап и няма планирано финансиране за всички.

"До края на ноември МО ще изпрати писмата до фирмите-производители на самолети. До края на юли трябва да приключи и цялата процедура по даване на оферти и тяхното класиране. Ще бъде изпратено писмо и на Боинг за F-18", заяви в парламента министърът на отбраната, съобщи БНР.

"Ще изпратим едно писмо. Ако предложат оферта, ще я разгледаме! Защо?! Няма как да знаем дали влиза в тази финансова рамка, ако не им изпратим писмо и ако те не ни върнат отговор. Рамката е известна на всички. Тя ще бъде упомената за всеки случай. Това е сумата, която е гласувана от предишното Народно събрание – 1,5 милиарда лева – и колкото повече оферти има, толкова по-добре", заяви още министърът.



  За нови патрулни кораби бе получена само една оферта, която в момента се оценява. Проектът за покупката на бронирани машини е най-назад и тепърва ще се разглежда от правителството.
 
Идеята на правителството е да търси разсрочено разплащане за много години, за да може да реализира и трите проекта, но засега има предвидено финансиране само за самолетите и корабите.
 
Трите проекта трябва да бъдат одобрени от Народното събрание, тъй като по закон военните харчове над 100 млн. лева минават през пленарна зала.

"Горд съм да заявя, че отбранителното ни сътрудничество е по-силно от всякога", каза от своя страна посланикът на САЩ в България Ерик Рубин, който даде за пример домакинството на България на широкомащабното учение "Сейбър гардиън", както и други съвместни дейности, съобщи Медиапул.
 
Посланикът добави, че САЩ стоят заедно с България в борбата срещу заплахите на глобалния тероризъм.
 
Ерик Рубин отбеляза също, че САЩ приветства българските усилия за увеличаване на разходите за отбрана, за да стане страната още по-силен и оперативно съвместим съюзник, както и да покрие ангажиментите, поети от всички съюзници от НАТО на срещите на върха в Уелс и във Варшава.
 
Постигането на целта за 2 процента от БВП за нуждите на отбраната ще изпрати ясен сигнал, че България е подготвена да посрещне предизвикателствата пред сигурността на днешния и утрешния ден, заяви Рубин.
 
Още на 20 септември 19 минути писа, че САЩ са поставили дилема: F16 или властта, а в началото на октомври  Рубин призна: „Българските власти много внимателно трябва да формулират приоритетите си преди да вземат решението за закупуването на нов тип бойни самолети.








Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

Мъж загина при трудова злополука в Симитли

Мъж загина при трудова злополука в Симитли

Мъж загина при трудова злополука в ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня


"Моля, не повръщайте под масите! И там има ора..." - Надпис във врачанска кръчма

към хороскоп хороскоп

стрелец

Събитията днес може да ви тласнат към самооценка и преразглеждане

Събитията днес може да ви тласнат към самооценка и