Свързани новини

08.11.2017 14:43

Испания провокира конфликт с Англия в морето, докато Каталуня протестира

Видян 1595 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Испански военен кораб е бил принуден да напусне водите на Гибралтар от британски патрул, след като нарочно е навлязъл в тях, въпреки категоричната международна забрана. От 1713 г. Гибралтар е част от Британската общност по силата на специален договор, като има независимо правителство, работи като офшорна зона, но е под охраната на английската корона. През 2002 г. 98% от гражданите му отхвърлиха върховенство на Мадрид над територията, каквото той споделя с Франция над друга офшорна държавица – Андора, съседна на бунтовна Каталуня. Гибралтар е голям 5 кв.км, но е портата между Средиземно море и Атлантика и има едно от най-важните стратегически летища в Европа, през чиято писта се влиза в държавата - джудже.


Говорител на външното министерство в Лондон заяви пред Дейли Мейл: „Потвърждаваме за инцидента и протестираме пред испанските власти”.


Майкъл Санчес от Гибралтарския брегови контрол казва, че инцидентът е „много безотговорно движение от страна на Мадрид”.


Източници от британския флот направо определят случая като „провокация”: „Има си международно право и правила за поведение, като изглежда, че инцидентът е целял да провокира британска реакция”. От Брекзит насам подобни случаи зачестяват, информират още от английските ВМС.


Само преди седмица британски кораб за малко не се сблъска с нарушител на международното право – испанска полицейска лодка, която щеше да предизвика и катастрофа с траулер.


Трети ден испански риболовен кораб нарочно стои в забранените за него гибралтарски води, без да помръдва, въпреки настойчивите британски предупреждения.


В същото време продължиха, дори насред делничен ден, масови протести с десетки хиляди участници пред сградата, където преди се помещаваше автономното правителство на Каталуня, 2/3 от което бе арестувано, а останалите му членове, воглаве с президента Пудждемон са в Брюксел. Освен митинги, пешеходци и мотористи блокираха и движението на възлови места – както на пътища, така и на жп линии, като метрото остана почти единствен начин за движение в Барселона.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Който търси, разхвърля

към хороскоп хороскоп

овен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни.