Свързани новини

06.11.2017 14:13

С.Арабия пред конфликт с Иран заради смъртта на принц

Видян 1886 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Саудитска Арабия обвини Иран за свалянето на хеликоптера на принц Мансур бин Мукрин на границата с Йемен, където 2 г. държавата му води неразрешена от ООН война срещу местните шиити. Това поставя двете най-силни държави в Близкия Изток на границата на конфликт. Събитието съвпадна по странен начин с други знакови случки около Риад. Първо управляващият кралството принц стартира дейността на антикорупционния си комитет с отстраняване на 11 принцове и 4 министри. Това става във връзка със скандала около принц Ал Уалид бин Талал, най-богатия човек в Близкия Изток с 18,7 млрд.долара, на когото са правили непозволени услуги. Сред тях са шефът на сигурността на кралството принц Митеб бин Абдула и икономическият министър Адел Фиаких, които тутакси бяха и уволнени от крал Сюлейман. Каква връзка има с убития? Той е син на предишния управляващ принц Мукрин бин Абдулазис ал Сауд, който бе махнат от краля на четвъртия месец заради старта на войната срещу Йемен предишния месец – март 2015 г.


Също знаменателно вчера ливанският премиер Харири, син на убития предишен премиер на страната, която държи много от парите на Близкия Изток в своите банки, подаде оставка на връщане от посещение в Риад.


И през същия този уикенд Израел обяви намерение да навлезе на сирийска територия в защита на свои интереси.


Напомняме, че Ливан от края на гражданската война в началото на 90-те е под сирийски контрол, в съдружие с близката до Иран Хизбула. Последните са големи врагове на Израел, който от десетилетия подкрепя войните на сунитите с лидер Саудитска Арабия с шиитите с лидер Техеран.


Напомняме също, че преди броени месеци терористи, свързвани медийно с финансираната от саудитите ИД осъществиха атентат с жертви в самия парламент на Иран, а два други бяха предотвратени от местните служби в последния момент.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Жената по природа е много добра, може да прости на един мъж дори и да не е виновен...

към хороскоп хороскоп

стрелец