Свързани новини

03.11.2017 16:01

Излишъкът е от спрени еврофондове, призна Горанов

Видян 2244 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Финансовият министър Владислав Горанов призна онова, което 19 минути многократно пише - бюджетният излишък се формира предимно от неизпълнени разходи, а не от повишени приходи и, уви, това се дължи най-вече на липсата на усвояемост по европейските фондове. Той уточни, че новите приходи от данъци са "едва около неколкостотин млн. лв., предимно от ДДС". Горанов обаче прогнозира, че "голяма част от тези разходи ще бъдат изплатени до края на годината и бюджетът може да завърши на съвсем малък излишък". Министърът отново напомни, че нито лев от допълнителните приходи от събираемостта не може да бъде използван за преразпределяне, а ще влязат в резерва и ще покриват дългове. Така той попари надеждите за коледни надбавки за всички пенсионери и масово раздаване на допълнителни 13-и и 14-и заплати, което беше практика в други години на икономически ръст - например при Тройната коалиция през 2005-2009 г. Апропо, това не пречеше тогава част от излишъците да отиват и в резерва, както и да се поддържа ниско ниво на дълга - през 2009 г. беше 13,9%, вече е 29% от БВП.


Дир.бг коментира контраста в позицията на финансовия министър спрямо тази на премиера: "В същото време Бойко Борисов нееднократно е подчертавал, че събираемостта е голяма и държавата е събрала допълнително над 2 млрд. лв".


Горанов продължи и темата, подета от него в четвъртък за здравната система като каца без дъно, като отново подчерта, че тя има основни проблеми и очаква от новото ръководство стандарт за здравеопазване. Горанов ще настоява заседанията на Надзорния съвет на НЗОК да бъдат излъчвани в интернет публично, "за да можете да уловите всеки един нюанс в отделните интереси, които се защитават там, тъй като това е един финансов фонд с милиарди в него. Тайна ли е, че системата е неефективна, че се е разроила с огромен на брой договорни партньори на касата, че през някои аптеки, и за това има данни и в службите, се извършват кражби от касата".  Финансовият министър смята, че трябва да се отговори на въпроса дали това е оптималният размер на здравната ни система: "Ние сме държавата с най-много болници на глава от населението и това не е тайна за никого". Което е намек към бъдещия министър, че от него се очаква закриване на лечебни заведения.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Детето на японка и българин е странна комбинация: Много му се работи, ама го мързи да стане.

към хороскоп хороскоп

телец