Свързани новини

03.11.2017 15:57

Работещите хора с увреждания губят пенсиите си?

Видян 1485 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Трябва да се реши въпросът за това колко комисии ще правят оценка на хората с увреждания, така председателят на социалната комисия в парламента Хасан Адемов коментира концепцията за реформа в ТЕЛК-овете, съобщи БНР.


 


"Тази реформа е плод на усилията на една междуведомствена работна група, в която влизат представители на Министерството на труда и социалната политика и представители на Министерството на здравеопазването, представители на Националния съвет за интеграция на хората с увреждания и други заинтересовани институции, които предлагат тази методика. Тя се базира на една платформа на Световната здравна организация, наречена Класификация на човешката функционалност, увреждането и здравето и е базирана на възможността за оценка на от една страна медицинската експертиза от страната на Министерството на здравеопазването и от друга страна оценка на остатъчната работоспособност, възможностите, които има човекът с увреждания, за да може да се реализира на пазара на труда.


Сега големият въпрос е трябва да бъдат две комисии  или трябва да бъде една комисия. Отговор на този въпрос все още няма. Очевидно е, че има различни мнения по този въпрос. Идеята е след медицинската експертиза, т. е. това, което казват лекарите за нарушените функционални способности на организма, дали са възможни рехабилитационни  мероприятия, дали са възможни мероприятия, които да направят така че загубената работоспособност, било то временна или трайна, да даде възможност на хората да не се инвалидизират, а да участват по някакъв начин на пазара на труда", заяви Адемов.


Според Адемов по-добрият вариант е една комисия, която да бъде мултидисциплинарно структурирана.


Той посочи, че трябва да се реши и въпросът за това дали хората с проблеми, които работят, ще загубят инвалидните си пенсии.


"Сега, обаче има и един открит въпрос, който не намира решението в тази концепция за която говорим. А той е ако например експертизата на работоспособността  се произнесе с решение, което решение да установява, че той може да работи, той се насочва към структурите на Агенцията по заетостта или към социалното подпомагане Въпросът е, че първо няма никаква гаранция, че може да си намери работа и второ, и най-важният въпрос, който подчертавам дебело, не е намерил своето решение, дали хората с увреждане, които имат експертно решение на ТЕЛК, дали ще загубят инвалидните си пенсии, ако и работят едновременно. Ето това е въпросът, който търси своя отговор и той не бива според мен да бъде административно "сервиран" на хората с увреждания, а да се изработи заедно с тях една концепция, която да е обществено приемлива", добави още Адемов.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

стрелец

Днес ще имате желание да общувате с повече хора

Днес ще имате желание да общувате с повече хора.