Свързани новини

02.11.2017 14:26

Путин, Алиев и Роухани срещу долара

Видян 2175 пъти | Коментари 0
Гласували 2 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Президентите на Русия, Азербайджан и Иран сключиха стратегически съюз в Техеран. Те се договориха първо за търговия в собствени валути – нещо, което по същото време премиерът Медведев детайлизираше в Пекин с китайския си колега Ли Къцян.


И второ, за коридор за стоки, хора и услуги Север – Юг от Балтика през Баку до Персийския залив, а в перспектива и до четвърта дружеска за тях държава – Индия, която след 10 години по всички международни прогнози ще бъде икономика номер 3 в света.


Вече се изгражда жп трасето, като почти е приключено в отсечките Петербург – Москва – Баку и Баку – Техеран, но предстои да слезе до Залива. Това ще съкрати супер много пътя на доставките и ще позволи за цяла Европа заобикаляне на хиляди километри и замяна на опасности поради многото пирати на излизане от Суецкия канал морски път.


Сделката на Путин с основните шиитски държави в Близкия Изток не става зад гърба на сунитска Турция, с чийто президент Ердоган руският лидер и азерският му колега са близки приятели, а напоследък домакинът им Роухани също започна да се сближава.


Срещата на тримата е стратегическа и от гледна точка на факта, че Русия е производител на нефт и газ номер 1 на планетата, а Иран е държавата с третите най-големи запаси от петрол в света ( след Венецуела и Саудитска Арабия). Азербайджан също не е малък играч в сектора на черното злато и природния газ и тепърва ще развива доставките си.


Така се формира нещо като нов недоларов ОПЕК, още повече – Венецуела също обяви преминаване към разплащане в местни валути, вместо в долари, опълчвайки се на американското ембарго. Основен клиент на новия ОПЕК е най-голямата икономика в света след 5 г. Китай (сега №2) и третата – Индия.


Тримата президенти се договориха срещите им да придобият регулярен характер, като ще се видят в този формат още в началото на следващата година в Москва.


Путин беше приет дори от върховния ръководител на Иран – Али Хаменей, чийто ранг е по-висок от президентския в тази ислямска република. Домакинът подчерта идеята на Техеран за изолиране на САЩ, които в края на Обама сключиха ядрена сделка с персите, а сега вече не щат да я изпълняват при Тръмп.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Разговор между богаташ и новата му руса любовница:
- Миличка, трябва да ти призная нещо. Женен съм.
- Ох, така ме изплаши! Помислих, че яхтата не е твоя…

към хороскоп хороскоп

близнаци