Свързани новини

01.11.2017 12:38

Еврофондовете ще изтънеят за корумпирани държави

Видян 1401 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Комисарката по правосъдието Вера Юрова заяви, че ЕС трябва да обвърже силно върховенството на закона с кохезионните фондове, на които разчитат най-много по-бедните държави в съюза. „Трябва да използваме по-добре еврофондовете в подкрепа на върховенството на закона... По мое мнение трябва да обмислим как да създадем силна зависимост между върховенството на закона и кохезионните фондове“, каза тя в Хелзинки, Финландия. Изявлението й идва след като посети България в края на миналата седмица.


Сайтът „ЕЮ Обзървър“, който я цитира, предполага, че думите й са адресирани към Полша и Унгария заради отказа им да приемат отредените им за релокация мигранти, пише "Сега". Изданието обаче напомня, че по време на посещението си в България еврокомисарката изрази разочарование от правовия ред в страната: "Всеки път, когато се срещна с г-н Цацаров и обсъждам с него реформата и работата на прокуратурата и нейните структури, той дава убедителни знаци за напредък. Винаги когато се срещна с него, оставам с впечатление, че всичко в България е наред. След това виждам фактите, цифрите и резултатите и в мен се появяват съмнения относно това дали всичко е наистина прекрасно."


Юрова обясни в Хелзинки, че "не би могло да има ефективна регионална и кохезионна политика без върховенство на закона, защото корупцията и измамите биха оставили отпечатък“.


 


От 10 години единствено България и Румъния са под специално наблюдение в ЕС заради корупция на високо равнище. Този месец предстои да излязат поредните доклади на Еврокомисията за състоянието на съдебните им системи. Очаква се обсъждането на следващата многогодишна финансова рамка на ЕС, което ще започне през май по време на българското председателство на Съвета на ЕС, да включи за първи път критерия „борба с корупцията“ като условие за отпускане на еврофондове. За това настояват някои нетни донори (богати държави), които търсят основание да не увеличават вноските си в бюджета на ЕС след появата на финансова дупка от 10-12 млрд. евро годишно заради излизането на Великобритания от ЕС.


Еврокомисарят по бюджета Гюнтер Йотингер, който пое поста от внезапно напусналата Кристалина Георгиева, заяви на идване в България миналата седмица, че ще предожи „нова сделка“ (new deal) на държавите нетни донори и на нетните бенефициенти като България, и заедно с това призова българите да изпращат в Брюксел сигнали за корупция при усвояването на еврофондовете.


 Гласове



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

 Вълдобрев и Обичайните

Вълдобрев и Обичайните заподозрени тръгват на лятно турне

Осем града и нов албум с единайсет нови ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня


"Моля, не повръщайте под масите! И там има ора..." - Надпис във врачанска кръчма

към хороскоп хороскоп

рак

Настроението ви ще е чудесно

Настроението ви ще е чудесно, а това ще ви помогне