27.10.2017 14:59

Татарстан посрещна бг делегация с посланик Коцев

Видян 1951 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Историческото посещение на българска делегация в  Татарстан, водена от посланика на България в Руската Федерация Бойко Коцев, започна със среща с президента на републиката Рустам Минниханов .


На 26 октомври 2017 г. посланик Коцев проведе среща с президента  Минниханов в рамките на посещение на българския посланик, начело на бизнес делегация в Република Татарстан.


По време на разговорите двете страни се обединиха около мнението, че съществуват много добри перспективи за развитие на сътрудничеството между България и Татарстан с голям нереализиран потенциал.


Посланик Коцев посочи, че целта на визитата е да се установи диалог и да се даде определен тласък на сътрудничеството в областта на търговско-икономическите отношения, инвестициите, промишленото коопериране, туризма, образованието и културата.


«Българската страна има интерес от разширяване присъствието на българска продукция на пазара на Татарстан - хранителни стоки, козметика и парфюмерия, вина, битова химия, продукти на леката промишленост», посочи българският посланик. Беше обсъдена възможността за откриване на български търговски център в Казан, както и за навлизане на българските продукти в регионалните търговски вериги. В хода на разговорите бяха представени привлекателните инвестиционни възможности на България.


Президентът Р. Минниханов отбеляза, че двете страни са свързани с обща история и култура, които биха способствали за развитието на двустранното взаимодействие. В последните години в републиката се провеждат мащабни дейности по съхраняване на културно-историческото наследство. На територията на Татарстан се намират три обекта на ЮНЕСКО - Казанският Кремъл, Болгарския историко-архитектурен комплекс (Велики Болгар) и Успенския събор и манастир на острова-град Свияжск.


Президентът използва възможността да изрази специална благодарност на генералния директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова за съдействието за включване на Велики Болгар в списъка на световното културно наследство.


Президентът на Татарстан изрази заинтересованост в развитието на контактите с България, особено в областта на туризма. «В съветско време най-добрите курорти бяха именно в България. Имате хубаво море, необходимата инфраструктура и добро обслужване, а също, което е немаловажно, езиците ни са близки.», посочи Р. Минниханов.


В областта на образованието българската страна предложи създаването на Център на българския език и култура в заинтересован казански университет, развитие на контактите между български и татарстански ВУЗ, както и программи за приемане на студенти от Татарстан по стажантски программи в сферата на туризма и леката промишленост.


Двете страни обсъдиха активизирането на диалога в областта на културата. Посланик Бойко Коцев информира за стартирането на Дни на българската култура в Татарстан, подготвени с подкрепата на Българския културен институт в Москва, с откриването на фотоизложбата «Древните обичаи и традиции на България». Обсъдено бе и установяване на творчески контакти между Софийската опера и балет и Татарския академичен театър за опера и балет.


В състава на водената от посланик Б. Коцев бизнес делегация са представители на туристическия бизнес, компании от областта на машиностроенето, строителството, нефтопреработващата и хранителната промишленост, производители на вино и козметика, представители на висши учебни заведения, съобщава агенция за публични комуникации ВИП Комюникейшън, която бе част от делегацията.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Който търси, разхвърля

към хороскоп хороскоп

овен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни.