Свързани новини

27.10.2017 12:33

Над 8 000 синдикалисти излязоха на национален протест

Видян 1279 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

 Над 8 000 синдикалисти от цялата страна и от различни сектори се включиха в насрочения националния протест, организиран от КНСБ, съобщи БНР. Данните за броя на участниците са на синдиката. Няколко дрона следят шествието под мотото "Доходи, права, достойнство". То започна от площад "Св. Александър Невски" и продължи към Министерския съвет, където достигна минути преди 12 ч с възгласи "Искаме парите си" и "Стига обиди, стига заплахи, няма да се предадем".  Модерен диско-рап и класически бърз рок звучаха по улиците.

От синдиката формулират основните си искания така: "Работеща България иска по- високи заплати. Поне още 100 лева към заплатата на всеки български работник. Не пипайте класа и правата на работещите".  От КНСБ ще настояват за тях в деня, в който НСТС обсъжда Бюджет 2018 и искането на бизнеса да отпадне добавката за стаж и опит.

"Искам да ни чуят тези, които искат да посегнат на правата ни, заяви вицепрезидентът на КНСБ д-р. Иван Кокалов и обяви, че не са предвидени никакви увеличения в проектобюджета за 15 000 работещи в здравната система,  които са на бюджетна издръжка.

Синдикатът иска от управляващите догонваща политика по доходите, за да спре обезлюдяването на страната и най-малко 700 лева заплата за млад висшист, който работи по специалността си, както и въвеждане на данъчна система, която справедливо разпределя тежестите между труда и капитала - с необлагаем доход.

Протестното шествие ще отиде и до централата на Асоциацията на индустриалния капитал, където ще се настоява да се прекратят атаките срещу труда и да се седне на масата на преговорите, а бизнесът да приеме, че нарастването на заплатите е без алтернатива, а резервите за растежа на икономиката не са в разходите за труд.

От КНСБ вече декларираха, че националният протест е за отстояване на права и няма за цел да дестабилизира държавата и управляващите.

571 лева достигна издръжката на живот, т.е. ако сте част от четиричленно семейство, то и двамата работещи родители трябва да получават не по-ниско възнаграждение от 1143 лева, заяви по-рано вицепрезидентът на КНСБ Пламен Нанков в интервю за Преди всички на Хоризонт.

Картината е изключително драматична, ако погледнем експертните отчети. Оказва се, че само 22% от домакинствата са с общ доход на едно лице над издръжката на живот. Всъщност това са над милион и половина лица, но 78% от българите живеят под необходимата издръжка на живот, а 34%, т.е. два милиона и половина, живеят под прага на бедност.

Снимка: Ладислав Цветков, бТВ









Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

50 години Volkswagen Golf

50 години Volkswagen Golf

Германският автомобилостроител Volkswagen ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Съвет към мъжете:
- Ако попаднете на остров, населен само с жени и поискат да ви убият - поискайте си едно предсмъртно желание. Да ви убие най-грозната. Така ще доживеете до дълбоки старини.