Свързани новини

27.10.2017 10:55

Спецмагистратите ще получават парични бонуси

Видян 1274 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


 Депутатите решиха спецмагистратите да получават парични бонуси. Това стана по време на окончателното гласуване на промените в Закона за съдебната власт, предаде Фокус. Народните представители гласуваха със 78 гласа „за“, 21 „против“ и 9 „въздържали се“.

С така приетото предложение се въвежда допълнително материално стимулиране за магистратите в специализираните прокуратури и съдилища, в следствения отдел на специализираната прокуратура, както и за служителите в тези структури. Размерът на бонусите ще се определя по утвърдени от съответната колегия на Висшия съдебен съвет правила за индивидуална оценка на резултатите от дейността, но не повече от 6 основни месечни възнаграждения годишно. Промяната влиза в сила от 1 януари 2018 г.



  По време на дебатите по текста Хамид Хамид от ДПС посочи, че ще подкрепят това предложение. „Смятаме, че е правилно. Искам да разсея някои твърдения в медиите, че eдва ли не се раздават на калпак възнаграждения. Не се дават по 6, а не повече от 6. Не се дават на калпак, а по индивидуална оценка и утвърдени правила от ВСС. Тези съдилища и прокуратури трябва да се борят срещу корупцията. Няма друг по-ефективен стимул, освен допълнителни възнаграждения. Няма и друга по-ефективна антикорупционна мярка като тази за допълнително стимулиране на съдии“, коментира Хамид. По думите му специализираните съдилища и прокуратури имат друг проблем – разполагат с 4 малки зали. „Обръщам се към ВСС да решат по най-бързия начин този проблем“, призова депутатът от ДПС.
Председателят на правната комисия и депутат от ГЕРБ Данаил Кирилов заяви: „Репликата ми е като допълнение на вашата аргументация. Решаваме казуса с липсата на магистрати чрез командироването. При него магистратът поема 2 работи с оглед спецификата на наказателния процес и на необходимостта наказателният съдия лично и непрекъснато да очаква в конкретното дело. Той поема 2 обема дела. Тези, които досега е вършил, плюс допълнителните“. По думите му по тази причина е обосновано да получи съответната компенсация чрез допълнително възнаграждение. „Максимумът, който при изпълнение на всички критерии, прието от ВСС, е до ½ към досегашната му заплата. Затова той работи два обема дела“, подчерта Кирилов.
Явор Божанков от БСП посочи, че становището им е, че това трябва да става на база анализ и обективност, за да не се създават разделения вътре в съдебната система. „Правим специализирания съд по-скоро специален. В този смисъл, подкрепяме стимулирането на магистратите, но ако това е предвидено за всички в системата“, обясни още той.
Кирилов призна, че това ще изисква допълнителни средства. „Предстои ни бюджетната процедура и би могло това да се отрази. Това е справедлив резултат спрямо всички магистрати“, добави Данаил Кирилов.
Депутатите приеха и когато съдия, прокурор или следовател е привлечен като обвиняем, съответната колегия на Висшия съдебен съвет временно го отстранява от длъжност до приключване на наказателното производство. Колегията може да изслуша съдията, прокурора или следователя преди вземането на решение. За периода на временното отстраняване от длъжност се заплаща възнаграждение в размер на минималната работна заплата. При спиране на наказателното производство временно отстраненият може да поиска от съответната колегия на Висшия съдебен съвет с решение да го възстанови на заеманата длъжност. Отказът подлежи на обжалване пред Върховния административен съд по реда на Административнопроцесуалния кодекс. Искането за временно отстраняване от длъжност се прави от главния прокурор по предложение на наблюдаващия прокурор и се мотивира. В случаите, когато по отношение на съдия, прокурор или следовател е постановена мярка за неотклонение задържане под стража, той се смята за временно отстранен от длъжност от датата на влизане в сила на съдебния акт, с който се постановява мярката. Текстът бе подкрепен със 75 гласа „за“, 20 „против“ и 28 „въздържали се“.
По време на дебатите по текста Христиан Митев от „Обединени патриоти“ заяви, че няма да подкрепи това предложение, а Явор Божанков от БСП добави, че не трябва да се хвърля сянка върху съдиите. Данаил Кирилов от ГЕРБ обясни, че е убеден в правотата и смисъла на основанията на този член. „Не бива да казваме, че прокурорите за безсъвестни. Не можем да кажем, че съдиите са жертва на преследванията на прокурорите. Нека да не се забравя, че присъдата за магистрата се решава от съда, така че съдиите не би следвало изначално да смятат, че този режим ги защитава или ограничава в тяхната правна възможност за защита“, заяви Кирилов.


 Вчера единодушно пленумът на ВСС се обяви против бонусите до шест заплати годишно за магистратите и служителите в спецправосъдието. Съветът не се съгласи и с предложения от Министерството на финансите проектобюджет за 2018 година. Според магистратите заложените в него средства не са достатъчни.


Източник: Фокус



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Разговор между богаташ и новата му руса любовница:
- Миличка, трябва да ти призная нещо. Женен съм.
- Ох, така ме изплаши! Помислих, че яхтата не е твоя…

към хороскоп хороскоп

дева

Служебната работа ще бъде толкова много

Служебната работа ще е толкова много, че няма да имате