Свързани новини

27.10.2017 10:47

БСП–Бургас: Защо системата за ранно оповестяване не предотврати трагедията?

Видян 1346 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

"Защо системата за ранно оповестяване на община Бургас, която струва 1 млн. лв, не предотврати трагедията с наводненията от изминалите дни?". Този въпрос зададе депутатът от ПГ на "БСП за България" Николай Тишев от Бургас, който беше на мястото на бедствието през изминалите два дни.


Той напомни, че в община Бургас през 2015 г. започва изпълнението на проект ”Интегрирано управление на риска от наводнения”, който официално действа от април 2017 година. Инсталирано е специализирано оборудване за осъществяване на 24-часов мониторинг на водните басейни. Информационната система включва 24-часов мониторинг на количеството на водата и падналите валежи. Събраните данни се изпращат на контролен център и така непрекъснато се следи състоянието на реки и морета.


За този проект са дадени 1 млн. лева. С фанфари Община Бургас го откри през април тази година. Системата дава актуални данни за потенциално опасни реки в общината. И най-важното – цялата тази информация позволява на институциите лесно да  установят кои райони и какви елементи на градската инфраструктура са застрашени от наводнения, за да се предприемат адекватни и навременни мерки за предотвратяване.


По проекта е разработено и мобилно приложение, което ще позволи известяване на гражданите за повишени нива и валежи. И като резултат  - село Равнец е под вода, квартал Долно Езерово и Горно Езерово – частично наводнени, Манастирът „Св. Богородица” край к-с Меден Рудник - залят и т.н., подчерта депутатът от БСП.


"В някои общини не се отпускат средства и държавата не помага, същевременно тук са отпуснати средства, но няма никакъв контрол как са изразходвани и каква е ефективността”, коментира още Николай Тишев. Той, заедно с депутатите от района Тодор Байчев и Димитър Стоянов, даде пресконференция във връзка с бедствието от последните 48 часа в общините Бургас и Камено.


„В Долно Езерово има няколко къщи, които са наводнени. Говорих с местни жители, които казаха, че на някои места, около 3 – 4 часа през нощта е имало проблем, наложило се е да се отводнява”, разказа Тишев. Той добави, че докато големите общини имат по-голям ресурс, то малките са оставени да се спасяват сами. В община Камено през последните 3-4- години не е даден нито лев за укрепващи или отводнителни съоръжения. Всичко, което е правено през тези години, е със средства на общината и на физически лица. Държавата просто е абдикирала.


„Като резултат, виждаме какво се случва. Какъв е смисълът, пост фактум, като стане трагедията, да се изсипе половината Министерски съвет, а преди това държавата да я няма никаква” – пита Тишев.


Тодор Байчев коментира, че положението в Ливада е много сериозно, особено около реката.


Димитър Стоянов каза, че хората в Равнец и Трояново са споделили, че не са били взети мерки за почистването на коритата на реките и на канавките. "Държавата и общините трябва да се научат да оповестяват населението своевременно. Държавната администрация няма готовност да вземе съответните мерки. Така не може да продължава. Основното е, не да се вземат впоследствие мерки, а те да се предприемат предварително, за да не се случват инциденти”, заяви депутатът от левицата.


В заключение народните представители съобщиха, че от НС на БСП ще бъде отпусната финансова помощ за бедстващите райони, като следващата седмица ще бъде уточнена каква точно ще е тя.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

към хороскоп хороскоп

стрелец

Финансовото ви състояние е поставено на изпитание

Финансовото ви състояние е поставено на изпитание.