Свързани новини

27.10.2017 09:53

Еврокомисар: Цацаров е много убедителен, но данните будят съмнения

Видян 1098 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

"Г-н Цацаров е много убедителен. След всяка среща с него имам усещането, че всичко е ОК. После поглеждам данните и започвам да имам някои съмнения, че всичко е толкова перфектно". Така еврокомисарят по правосъдието Вера Йоурова отговори в четвъртък на въпроса какво мисли за реформата на българската прокуратурата през последните години. Йоурова бе гост на организираната в София конференция на ЕС и министрите на правосъдието на Западните Балкани, пише "Сега".


С отговорите си Вера Йоурова разсея спекулациите, че има взето решение за сваляне на наблюдението върху правосъдните системи на България и Румъния до края на следващата година. През последните няколко месеца се говори все по-упорито, че механизмът ще бъде заменен с наблюдение за върховенството на закона върху всички държави-членки на ЕС. Подобно искане през последните две години се защитава пламенно от повечето български партии, евродепутати и от главния прокурор Сотир Цацаров.


"Отговорът на въпроса е - не знам", каза Йоурова. Тя напомни, че желание в тази посока има и от Европейската комисия, но дали това ще се случи зависи само от реформаторските действия на българските власти. Еврокомисарят увери, че ноемврийският доклад за напредъка на България ще бъде "честен и обективен". Така тя отхвърли спекулациите, че докладът ще бъде "по-мек" от обичайното заради ротационното председателство на ЕС, което се поема от София на 1 януари.


Министерството на правосъдието обяви, че започва да работи върху механизъм, който да позволи независимо разследване на главния прокурор, но няма краен срок за приемането му. На този фон излезе поредният доклад на Венецианска комисия за България с две ключови препоръки – главният прокурор да не може да се меси при избора на шефовете на върховните съдилища, както и да се създаде независима институция, която да може да разследва Цацаров.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

към хороскоп хороскоп

везни