Свързани новини

25.10.2017 12:05

БСП: Законопроектът срещу корупцията на МС връща отречени практики

Видян 1808 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

„Законопроектът срещу корупцията на МС предлага връщане на отречени и неработещи практики по отношение на установяване на конфликта на интереси. Ние, от „БСП за България“, оставаме на барикадата и ще продължим борбата“, заяви депутатът Филип Попов.


Той подчерта, че в българското законодателство няма правна легална дефиниция на понятието “корупция”.


„Същото това правителство, което по дефиниция е отговорно за условията за възникване на корупцията, където е съсредоточена най-вече възможността за корупция, ни предлага закон, с който казва: "Ние ще си изберем органа, който да ни контролира, но не и да ни преследва, а само да събира и анализира“, посочи депутатът. Според него корупцията подкопава ефективността на държавата, тъй като приетите процедури се заобикалят, ресурсите се разхищават, а служителите са наемани и повишавани без връзка с работата, която вършат.


„В закона на властимащите, на практика, предлагат мнозинството, което ги е избрало и ги поддържа, да им избере и контрольор. Резултатът от тази работа мога да го обобщя с аферата „тефтерчето Златанов“, но предвид мащабите на планувания нов орган, тефтерчето ще порасне тихо и полека за няколко дена до мащабите на „Под Игото“, каза още Филип Попов.


 


Пенчо Милков: Корупцията трябва да се разпознае като престъпление и да се разследва


„Според философията на закона на „БСП за България“ е необходимо корупцията да се разпознае като престъпление, като група от престъпления и да се разследва. Необходимо е органът, който прави това, да е равно отдалечен от всички власти, съгласно принципа за разделение на властите  – чл. 8 от Конституцията: „държавната власт се разделя на законодателна, изпълнителна и съдебна“. Това може да се гарантира, когато ръководството се определя от президента – орган, стоящ на равно отстояние от трите власти“, заяви народният представител от левицата Пенчо Милков.


Той обясни, че съществуват няколко международни нормативни акта, относими по въпроса с корупцията, които не могат да се игнорират. „Освен всичко друго, борбата винаги трябва да е персонализирана – новият орган трябва да има своите водачи, да има хора, които да носят отговорността и да се увенчаят с успеха“, категоричен бе депутатът от БСП.


Според него политическата корупция е резултат от натрупване на властови ресурс, принадлежащ по правило на цялото общество, но на практика се консумира от определена група хора - политически и партийни елити. „Изгодите не винаги имат паричен еквивалент, а често става въпрос за заобикаляне на определени елементи от демократичния политически процес. Политическата корупция цели и собственото си самовъзпроизвеждане и подсигуряване на субекти, длъжностни лица, които да продължат в бъдеще защитата на тези икономически интереси, за сметка на цялото общество“, обясни Милков.    


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

козирог