Свързани новини

25.10.2017 11:41

US дипломат предупреди Сърбия за руското влияние

Видян 1110 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

 От кабинета на сръбския президент разпространиха съобщение за срещата между Александър Вучич и и зам. – помощник държавния секретар на САЩ по въпросите на Европа и Евразия Хойт Брайън Ий. В него обаче е публикувана само позицията на американската страна по време на разговора.

„Президентът Вучич много внимателно изслуша американският представител и по един много директен начин отговори на неговите забележки. Съдържанието на отговора на президента Вучич ще бъде оповестено през следващите дни“, пише в съобщението, цитирано от БГНЕС.

 В него обаче се казва, че „Хойт Брайън Ий е изразил загриженост във връзка с усещането, че Сърбия с единия крак върви към ЕС, а с другия към Русия“.

Дипломатът бил притеснен и от руското влияние в региона. Според съобщението „Хойт Брайън Ий е похвалил икономическите реформи и фискалната политика на правителствата на Вучич и сегашният премиер Ана Бърнабич и изразил своя оптимизъм за бъдещият напредък на региона в близко време“. Той похвалил и напредъка при изпълнението на стратегическата цел на Сърбия – членството в ЕС. Той подчертал и значението на свободата на словото и медиите, както и за нормализацията на отношенията между Белград и Прищина и продължаването на диалога между тези две страни.



Дипломатът припомни, че Вучич като премиер и президент ясно е казал каква е целта на Сърбия, но в същото време иска добри отношения с Русия. "Не е много ясно как ще направи такъв баланс", каза още Хойт Брайън Ий и поясни, че "за САЩ е много важно държавите от Западните Балкани да бъдат стабилни".


"Докато има нерешени спорове, има риск от конфликти", предупреди Хойт Брайън Ий. Според него "руската представа се различава от европейската визия за Балканите". "От действията на Русия става ясно, че тя иска да има разединени Балкани, а не силни и обединени", каза той. Сръбският министър на отбраната Александър Вулин определи изказването на Хойт Брайън Ий като "най-острото до момента и най-недипломатичното".

Хойт Брайън Ий и Вучич разговаряли и за значението на правото на свободно изразяване и отговорността при обективното информиране, което трябва да се основава на факти. "Хойт Брайън Ий подчертал значението на съществуването на опозиция в демократичните общества“, се казва още в съобщението, което бе публикувано от кабинета на президента Вучич.



















Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Диня и жена не се избират. Това си е чист късмет!

към хороскоп хороскоп

водолей

Ще си възвърнете вярата в хората

Ще си възвърнете вярата в хората, при това по някакъв