25.10.2017 09:40

БСП иска смяна на модела на управление в спорта

Видян 1006 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Липса на визия и рестрикция на спорта са заложени в бюджета и политиката на управляващите за следващата година. Този генерален извод направиха експертите от „Съвета по политиката за младежта и спорта” на БСП, които представиха алтернативния бюджет на левицата за спорта. За да спре разрухата в спорта, предлагаме увеличение на бюджета на 85 млн.лв. и нов закон, каза депутатът от левицата Иван Ченчев.


Алтернативният бюджет на левицата за спорта е над 84,6 млн. лв. БСП се обяви за смяна на модела на управление в спорта. Предлага се финансиране на дейността на федерациите. Освен това да се премине към финансиране на цели спортове, а не само на подготовка на националните отбори. „На практика ГЕРБ предлагат пълна централизация на спорта в един държавен орган, при положение че настоящите световни практики сочат обратното. Спортното  министерство да си бъде политическия фактор за развитие на системата, но тя да се управлява професионално. За 26 г. все политици управляват тази система и  заради е в това положжение” , категорични бяха експертите.


Според експертите на БСП разрухата в сферата ще продължи с пълна сила. „Неслучайно от 7-мо място на олимпиадата в Сеул, се сринахме на 68-мо в Рио де Женейро. И тази тенденция и криза ще продължава”, посочиха специалистите.


Депутатът Иван Ченчев обясни, че левицата предлага бюджетното увеличение за 2018 г. в частта „Политика в областта на спорта на учащи и в свободното време” да е с 18,6 млн. лв., което е с над 14 на сто повече от настоящата година. В областта „Политика на спорта за високи постижения”, предлагаме увеличение над това на управляващите с 2,16 млн. лв. Това е с 4,28 процента повече”, посочи Ченчев. Той бе категоричен, че е нужен ръст и на средствата в частта „Политиката в областта на привеждането на спортните обекти и съоръжения във вид, отговарящ на съвременните нужди”. „Там увеличението е с 52 процента отгоре, или 1,7 млн. лв. Същевременно свиваме бюджета в областта на "Усвояването на добрите международни практики в спорта" с близо 32 процента. В политиката ни за младите хора залагаме ръст с 6,72 млн. лв, или с 3,4 млн. повече от предложението на управляващите, защото е изключително важен сектор. Ние, предлагайки Закона за младежта, имаме подкрепата и от сектора. Предлагаме и свиване на бюджета за администрацията с 614 000 лв. те.е с 30 процента”, добави Ченчев.


От левицата посочват, че са недофинансирани голяма част от българските спортни федерации по олимпийските видове спорт, както за участие по зимните олимпийски игри, така и за подготовката за следващите летни олимпийски игри през 2020 г. в Токио. Нужното финансиране отсега за доброто ни представяне изобщо не е залегнало в сметката на управляващите, твърдят от левицата. Увеличение има в „Политиката по усвояване и прилагане на международни практики в спорта” с 14,55 на сто, т.е. 297 600 лв., но те нямат отношение към конкретния състезателен процес. В политиката в областта на младите хора средствата са същите като миналата година.


По привеждането на спортните обекти и съоръжения, отговарящи на съвременните международни стандарти, увеличението е с 4 на сто с 3,89 млн. лв. С тези пари може да се направи само ремонт на спортното министерство. В настоящия момент разрухата на всички спортни бази в страната е катастрофална, а пари не са предвидени. Най-фрапиращо е увеличението на Бюджетна програма – Администрация. Увеличението е с 22,9 на сто, при положение че правителството уж планира съкращение на администрацията.  „Тук обаче влиза само щата на спортното министерство. Спортните федерации и спортните организации трябва да си търсят допълнително финансов ресурс”, посочиха експертите на БСП.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

лъв

Днес ще ви се иска да сте особено красиви и привлекателни


Днес ще ви се иска да сте особено красиви и