Свързани новини

23.10.2017 09:30

Мадрид посегна на свободата на Барса

Видян 1324 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 1.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

За пръв път от фашиста Франко, правителството на родената от режима му Народна партия в Испания отне автономията на Каталуня. Това стана след извънредно заседание на кабинета в Мадрид. Разследваният за мега корупция премиер Рахой побърза без разрешение от парламента, а то е задължително по закон, да поиска отстраняване на правителството и парламента на Каталуня и предсрочни избори в региона. Президентът му Педждемон бе заплашен с 30 г. затвор. Целта е да бъде задушено общественото мнение.


Напомняме, че отнемането на автономията на Каталуня преди повече от 80 г. е взривът на Гражданската война в страната, след която се установява за 3 десетилетия режимът на Франко. Именно диктаторът определя за свой наследник, въпреки наличието на много по-титуловани благородници, на Хуан Карлос – отстраненият след големи корупционни скандали в семейството му крал на Испания. Той беше принуден да напусне престола и да го отстъпи на сина си Фелипе. Така повтори съдбата на своя баща.


Ненормалните действия на правителството на Рахой, задействало за първи път в историята на Испания доста витиеватият член 155 от конституцията за автономията, предизвикаха половин милион души и то по оценки на полицията да излязат в сърцето на Барселона и да издигнат глас за свобода, за пускане от на Двамата Джорди – първите политически затворници в страната 42 години след края на фашисткия лежим на Франко, и за възстановяване на автономията. Над собствения си народ прехвърчаха доста ниско заплашителни хеликоптери на испанската армия, които го правят вече дни наред в абсолютно нарушение на конституцията, която повелява защита на региона да бъде извършвана от местните сили за сигурност Мосос.


В отговор на Мадрид, президентът на Каталуня Карлес Пудждемон напомни, че суспендиране на правата на каталунците не е имало от Франко насам, и свика заседания на правителството и на парламента на региона, на които да се вземе решение какво се прави – възможно е дори обявяване на независимост.




Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

стрелец

Последвайте интуицията си

Ако днес почувствате необходимост да се оттеглите и