Свързани новини

20.10.2017 13:27

Синдикати и работодатели скочиха срещу промените в болничния

Видян 1965 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

     Макар и с различни съображения, синдикатите и бизнесът не одобряват предложението на НОИ за орязване на първите три дни от болничния, пише в. Сега. Осигурителният институт предлага първите три дни да продължат да се плащат от работодателя, но само на 50% от осигурителния доход, а не на 70 на сто, както е сега. НОИ ще продължи да плаща от четвъртия ден нататък в размер на 80%. Мотивът на НОИ е "облекчаване на бизнеса и превенция на злоупотреби". Срещу намалението на обезщетението няма намаление на осигуровката за общо заболяване и майчинство, няма и оценка какъв ще бъде ефектът от тази промяна.


От КНСБ смятат, че така няма да се реши проблемът с фалшивите болнични, но пък ще се намалят правата на хората.


  "По този начин се взема от джоба на болния и страдат осигурените лица", коментира президентът на синдиката Пламен Димитров. По думите на колежката му Ася Гонева промяната е реверанс към бизнеса, след като социалният министър Бисер Петков обяви, че ще увеличи административно минималните осигурителни прагове. В замяна НОИ предлага бизнесът да плаща по-малко, но това се представяло като превенция срещу злоупотребите.


Въпреки че намалява тежестта за работодателите, те също не одобряват промяната. Те настояват да се върне положението отпреди 2009 г., когато те плащаха само първия ден, а след това болничният се плащаше от НОИ. Мярката с трите дни за сметка на бизнеса бе въведена като временна и антикризисна, за да облекчи НОИ, като се смяташе, че работодателите ще контролират по-добре служителите си. Това даде ефект в началото, но след това разходите за болнични започнаха да растат значително - и за осигурителния институт, и за работодателите.

"Ние се съгласихме в кризата на тази мярка, защото наистина имаше работодатели, които предпочитаха да пускат служителите си в болничен, за да не плащат заплати, защото тогава нямаше работа. Но вече има работа, а няма хора. Заради това ние настояваме да се върне старото положение отпреди 2009 г.", коментира пред "Сега" шефът на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев. По думите му това, което се предлага за догодина, е по-добро от положението в момента, но може да е още по-добро. Велев смята, че орязването на болничните ще има някакъв ефект, но той няма да е значим, а "джипитата ще продължат да издават фалшиви болнични на килограм".


Пламен Димитров от КНСБ смята за недопустимо да се орязват права заради нарушения. В разговор с предприемачите от синдикатите са споделили своите системи за превенция на измамите:

"В един от заводите, няма да казвам кой, е намерена форма в колективния трудов договор, като са въвели допълнителен бонус за присъствен ден и болничните са намалели. В друг завод представители на синдикалната организация на работодателя проверяват тези, които са в болнични, дали седят вкъщи по време на болничния.  Най-различни подходи се прилагат, но един отпуска правата, други плащат. Очевидно е, че по средата трябва да има някаква система за контрол.
Всички знаем, че има тарифи колко струва един болничен. Е няма начин тогава да не можем да хванем един поне и за назидание на всички останали той да понесе отговорността. Няма воля просто.
Даде се пример от чужбина за това, че се отнемат права на лекар, който бъде хванат в такова нещо, завинаги.
Работници, които ползват фалшиви болнични, биват наказвани и дори преследвани по Наказателен кодекс в съответната държава", коментираха още Пламен Димитров и Димитър Манолов, съобщи БНР.



Двата проблема, поставени от бизнеса, са сивия сектор и липсата на кадри. Синдикатите са съгласни в част от предприятията с нови технологии и добри условия на труд да се преразгледат режимите за намалено работно време.
  



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Бате Гошо:

 

- Какво е секс прaвилото за есента?

- Пaртньорът с хремa е винаги отдолу!!!

 

към хороскоп хороскоп

овен

Особен ден, предизвикателен, пълен с изненади

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни. Особен ден, предизвикателен, пълен с изненади. Ще се