Свързани новини

20.10.2017 13:10

БСП: Вдигнаха заплатите на зам.-министри, за да хрантутят роднини

Видян 2244 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

"На заседанието на Министерски съвет със свое решение, прокарано тихомълком, Борисов вдигна драстично заплатите на всички заместник-министри и на най-доверените висши политически чиновници - началниците на политическите кабинети и още на незнайно кои други. Това рязко и драстично облагодетелстване ще доведе до това, че те вече ще получават месечно по около 3500-3600 лв., или с около 2000 лв. повече от колкото в момента... Как Ви звучи? На нас, от ПГ на „БСП за България“, ни звучи като цинизъм, като безсрамие и непремереност. Като грабеж на народни пари, събирани от данъци, такси и налози, плащани от целия български народ, за да бъдат хрантутени роднини, съпрузи, съпруги и деца, любовници, че даже и шофьори на властта. И няма как да бъде наричано по друг начин освен ЦИНИЗЪМ". Това заяви депутатът от "БСП за България" Георги Гьоков, който представи декларация от името на парламентарната група.


 


 


Декларация от името на ПГ на БСП за България


 


Днес, след осем години управление на ГЕРБ, България е на дъното на европейските статистики по доходи и е начело в списъка на най-неравните общества. Бедността и неравенството са сред най-големите заплахи, пред които е изправено обществото ни. Тенденцията е влошаване на показателите и увеличаване на риска за националната ни сигурност от нарастващото социално разслоение и бедност.


Парадоксално е, но е и факт, че откакто България членува в Европейския съюз, неравенството се задълбочава и по отношение на разпределянето на доходите в обществото се движим в посока, противоположна на развитите европейски страни. 10% от българите, които можем да наречем „богати“, печелят повече, отколкото половината от българския народ, които няма как да наречем по друг начин освен „бедни“. Каква е истината за България? През м. юни тази година Националният статистически институт публикува официалните данни за бедност и социално включване за 2016 г. Там пише: с доходи под линията на бедността са 1 млн. 639 хил. български граждани – 22,9 % от населението и се увеличава; с пенсии под 310 лв. са над 1, 3 млн. пенсионери – 60 % от общия брой пенсионери. Относителният дял на лицата в риск от бедност и социално изключване е 40,4 %, 3 млн. лв. Бедните деца на възраст до 17 години са 384 хил. – 31,9 %. и се увеличават: 20 % от децата нямат подходящо място за учене или писане на домашни в къщи; 32 % от децата нямат възможност за покупка на книга, освен учебници и пособия; 36 % от децата не могат да си купят два чифта обувки в рамките на календарната година; 27 % от децата не могат да си позволят ежедневно плод или пресен зеленчук;


Делът на лицата, живеещи в тежки материални лишения през 2016 г. е 34,2 % от населението (2 млн. 460 хил.), тенденцията е към увеличаване: 56 % от домакинствата не могат и да си помислят дори за едноседмична почивка; 54 % не могат да посрещнат със собствени средства неотложни ремонти, подмяна на повредена битова техника или внезапно заболяване; 39 % ограничават отоплението на жилището си поради недостиг на средства; 35 % не могат да си позволят месо или риба три пъти седмично.


Делът на работещите бедни в България е 11,6 %, със 110 хил. човека повече от 2015 г., когато е 7,8 %. През 2013 г. този дял е бил 7,2 %. Огромна маса български граждани са с доходи на границата на физическото оцеляване.


„Спасението на давещите се, е дело на самите давещи се“ - така мислите вие от ГЕРБ за бедността и неравенствата. Но от морална и политическа гледна точка- това са остарели и дълбоко недемократични възгледи. Това е неприемливо и със сигурност непродуктивно за икономиката и за хората.


На фона на тази нерадостна картина, в сряда, на заседанието на Министерски съвет със свое решение, прокарано тихомълком, Борисов вдигна драстично заплатите на всички заместник-министри и на най-доверените висши политически чиновници - началниците на политическите кабинети и още на незнайно кои други. Това рязко и драстично облагодетелстване ще доведе до това, че те вече ще получават месечно по около 3500-3600 лв., или с около 2000 лв. повече от колкото в момента.


Изведнъж 2000 отгоре! Как Ви звучи? На нас, от ПГ на „БСП за България“, ни звучи като цинизъм, като безсрамие и непремереност. Като грабеж на народни пари, събирани от данъци, такси и налози, плащани от целия български народ, за да бъдат хрантутени роднини, съпрузи, съпруги и деца, любовници, че даже и шофьори на властта. И няма как да бъде наричано по друг начин освен ЦИНИЗЪМ.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

ВМРО

ГЕРБ може и да не иска ППДБ да изчезнат: ВМРО

Днес Деница Сачева е завила, че времето ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня


- Скъпа, ако умра, не ме жали дълго, омъжи се повторно, радвай се на живота, бъди щастлива. Само те моля да възпитаваш добре децата ни.
- Престани вече! Най-нормална супа е. Като не искаш, не яж!

към хороскоп хороскоп

овен

Ден бърз и активен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни. Ден бърз и активен. Определено ще ви е интересно и