19.10.2017 18:25

Милка Христова: Топлопреносната мрежа в София буди тревога

Видян 1530 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Милка Христова, зам.-председател на Столичния общински съвет от „БСП лява България”, в разговор с Деница Гацинска в предаването „Какво работят за София софийските избраници?“ в ефира на Радио К2, заяви позиции по следните теми:



Готовността на „Топлофикация София“ за новия отоплителен сезон.



     „Представителите на „БСП за България“ в парламентарната комисия по енергетика поискаха изслушване на ръководствата на „Топлофикация София“ и останалите топлофикации в страната преди началото на отоплителния сезон. Какво се случва в София, готова ли е „Топлофикация София“ за новия отоплителен сезон? Отстранени ли са напълно авариите от миналия сезон?“, попита водещата Деница Гацинска. Милка Христова обясни, че „БСП за България“ предлага в Комисията по енергетика да бъдат изслушани също така ресорните представители на КЕВР и на МЕ. Тя продължи, че причините са ясни, те са свързани с изключителната социална значимост на „Топлофикация София“ и страха да не се повтори ситуацията с мащабната авария в началото на годината. Вече е внесен доклад на „Топлофикация София“ в комисията, от него се остава с впечатление, че вече е направена профилактика на съоръженията и има готовност за новия сезон. Направен е и преглед на основните обекти на инвестиционната програма.


    Милка Христова обясни, че в „БСП-лява България“ са разтревожени най-вече от състоянието на топлопреносната мрежа, която е станала причина и за аварията в началото на годината. Тя продължи, че топлопреносната мрежа в София е дълга 998 километра. Тя е в процедура на силна амортизация предвид обстоятелството, че по-голямата част от нея е изградена през 70-те и 80-те години на миналия век. Годишно се планира ремонт на около 20 километра, като обикновено се ремонтират около 10 километра. За настоящата година ремонтната програма е изпълнена на 40%, а за ремонт на топлопреносната мрежа се заделят около 3% от планираните разходи. „При такава инвестиционна програма, при такава дълга мрежа и толкова малко количество ремонтирани километри са налице, според нас, сериозни предпоставки за аварии. Според мен състоянието на топлопреносната мрежа се нуждае от много сериозна преценка, помощ от Столична община, а защо не и помощ от държавата!“, категорична бе Милка Христова.


    Общинският съветник даде и една алтернатива. Тя обясни, че в момента има възможност за рехабилитация на 100 километра от мрежата по фонд „Козлодуй“. Може би е редно да се замислим и за участие по европейски програми, защото е ясно, че „Топлофикация София“ със собствените средства, които акумулира, не е в състояние да се справи с такъв сериозен проблем.


Как се управляват средствата на „Топлофикация София“?


    „Как се управляват парите на „Топлофикация София“, имате ли информация какво се случи със средствата на „Топлофикация София“ в КТБ?“, попита водещата Деница Гацинска. Милка Христова отговори: „За съжаление 85-те милиона, които бяха депозирани в КТБ, както се казва образно „изхвърчаха през комина“!“. Тя продължи, че от годишните финансови разчети е станало ясно, че тези пари не са вече в активите на „Топлофикация София“. Разбира се „Топлофикация София“ разчита по реда на несъстоятелността да събере част от тези средства. Според общинския съветник обаче те са безвъзвратно загубени.


    Милка Христова обясни, че за дълга на „Топлофикация София“ към БЕХ вече има сключено споразумение, той е разсрочен и засега дружеството успява да плаща вноските. Но загубата на тези 85 милиона в КТБ е сериозен удар върху дружеството. Това е била причината и за напускането на стария председател, тъй като това са били пари, които успешно биха могли да бъдат използвани за ремонти и рехабилитация.



Наредбата за вътрешния ред в Столична община.


    „Защо не се говори за действия срещу просията, която е доходоносен бизнес, който процъфтява из софийските централни булеварди и подлези, а ще борите пиещите в парка и музикантите на улицата?“, попита водещата Деница Гацинска. Милка Христова отговори, че тази наредба все още е само проект и не е разгледана в постоянните комисии в СОС. Тя продължи, че наистина има текстове, които будят съмнения, че не са работещи, а не са и удачни. Що се отнася до точката за забрана на употребата на алкохол на обществени места, което води до нарушаване на обществения ред и спокойствието на гражданите, този текст се нуждае от прецизиране. Не е ясно какво точно деяние ще се квалифицира като „нарушение на обществения ред“. Още повече, че в НК има текстове за хулиганство, независимо дали е предизвикано от наркотици или употреба на алкохол.


    Милка Христова беше категорична, че разпоредбата за забрана на дейността на уличните артисти и самодейци е изключително неудачна предвид факта, че се приравнява артистичната изява към тротоарното право за продажба на дини и тикви, тъй като според наредбата уличното изкуство ще се разрешава от районния кмет. Общинският съветник заяви, че забрана може да има само ако се нарушава обществения ред. „Давам пример с гайдаря в градинката до Народното събрание. Какво разрешение може да се иска при положение, че този човек облагородява, озвучава и хуманизира това пространство?“, попита Милка Христова.


   Милка Христова коментира също така, че санкционните норми са направени „на калпак“ без да е диференциран размера на глобите. Например за гонки с МПС и къпане във фонтан е предвидена еднаква глоба в размер до 200 лева. Общинският съветник изрази надеждата си когато тази наредба влезе в комисиите на СОС всякакви такива недообмислени текстове да бъдат коригирани.


    Милка Христова обясни, че в наредбата е посочено, че тъй като просията е предмет на други нормативни документи, тя не е предмет на уреждане от настоящата наредба. Тук се поставя въпроса след като има такъв текст, съществуващ вече, къде са правоприлагащите органи, тъй като всички ние сме свидетели на това грозно явление.



Готовността на БСП за местните избори.



    „БСП и Корнелия Нинова призовахте за активизация и спечелване на местните избори още отсега, но в същото време няма анализ защо БСП не се представи добре на частичните местни избори в 66 населени места, каквито критики се чуха на отминалия пленум на БСП. Какъв е Вашият анализ?“, попита водещата Деница Гацинска. Милка Христова отговори, че е било взето решение следващият пленум на НС да се занимава точно с този въпрос. Тя продължи, че няма личен анализ, защото няма и добър поглед върху населените места, където са се провели тези частични местни избори. Най-вероятно обаче по места партийните организации и кандидатурите не са били достатъчно убедителни или не са представили убедителни алтернативи за управление. Общинският съветник заяви, че опозицията би следвало да бъде проактивна. Не е достатъчно само да се критикува управлението, защото хората очакват убедителни предложения за това как трябва да се управлява определен процес. Хората трябва да имат алтернативата да избират.



   „С какви политики и с кои лица ще спечелите София? Кой е софийският Румен Радев?“, попита водещата Деница Гацинска. Милка Христова отговори, че БСП все още търси своя кандидат за кмет но София, но е убедена, че ще го намери, защото БСП е доказала, че когато са необходими личности тя ги намира. Тя продължи, че все още  с помощта на специалисти се изчиства профила на личността, която трябва да бъде предложена на софиянци, така че изненадите предстоят.



Предстоящото на 21-ви октомври заседание на 13-та конференция на Софийската градска организация на БСП.


    Милка Христова обясни, че тази градска конференция е била свикана много преди извънредния конгрес на БСП и няма пряка връзка с него. Конкретният повод е формален, председателят на контролната комисия е избран за председател на районния съвет в „Подуене“. Предвид факта, че той не може да съвместява и двете длъжности се свиква това събрание, за да бъде избран нов председател на контролната комисия. Тъй като конференцията трябва да има широк предмет на дейност ще бъдат изслушани и два доклада за дейността на представителите от София в Народното събрание и доклад за дейността на общинските съветници в СОС през изминалия двугодишен период. „Ние ще обсъдим дейността на нашите избраници на национално и местно равнище и ще набележим мерките, които трябва да изпълняваме и задачите, които имаме за следващия период. Надявам се анализът да бъде смислен, да бъде съдържателен и да излезем с предложения, които да отговорят на очакванията на нашите избиратели!“, завърши Милка Христова разговора си с Деница Гацинска в предаването „Какво работят за София софийските избраници?“ в ефира на Радио К2 на 19 октомври 2017 г.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Диня и жена не се избират. Това си е чист късмет!

към хороскоп хороскоп

рак

Настроението ви ще е чудесно

Настроението ви ще е чудесно, а това ще ви помогне