Свързани новини

18.10.2017 14:05

Продължиха противозаконните привилегии на банките за разорение на хора

Видян 2187 пъти | Коментари 0
Гласували 2 рейтинг: 3.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Пито – платено! Това е най-краткият коментар за окастрените в полза на банките от депутатите промени в ГПК, които БСП внесе с омбудсмана Мая Манолова. Банките ще продължат да имат привилегии и да могат, без да е минало оспорване на претенциите им, предварително да обезпечават чрез съдия – изпълнители пари, които смятат, че им се дължат от гражданите. Мярката е противоправна, тъй като поради конституционната разпоредба, че всички са равни пред закона, няма как едни лица да бъдат по-оправомощени от други – т.е. банките от хората или фирмите.


Това беше и основна промяна, която омбудсманът и БСП искаха да наложат в Кодекса. Мнозинството, воглаве с шефа на т.нар. Правна комисия Данаил Кирилов от ГЕРБ, обаче промени текстовете и изравни банките с държавата и общините като единствени субекти с право на незабавна заповед за изпълнение. Макар че, за разлика от държавата и общините, по закон банките са си прости юридически лица, каквито са всички останали фирми. Това е прословутият чл. 417, т.2 от ГПК.


За малка компенсация, няма да може вече да дължите примерно 100 лв. на Топлофикация и да Ви вземат 1000 лв. такси и разноски по събирането им. Ако дължите 50 лв., дължимото може да набъбне с 30% от МРЗ или 153,33 лв. Ако дължите от 230 до 460 лв., таксите не могат да бъдат над 300 лв., а за задължения от 920 до 1380 лв. не могат да Ви надпишат повече от 460 лв. От Нова година върху всяка от тези суми сложете 11% повече, защото те са измерими в минимална работна заплата, която сега е 460 лв., а се увеличава на 510 лв.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

близнаци

Енергията ви днес е насочена към творческо и плодотворно изразяване

Енергията ви днес е насочена към творческо и