Свързани новини

13.10.2017 09:27

И Израел напуска ЮНЕСКО

Видян 1122 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Израелският премиер Бенямин Нетаняху каза днес, че Израел се готви да се оттегли от ЮНЕСКО. Това стана няколко часа след като САЩ съобщиха, че напускат Организацията на ООН за образование, наука и култура, предаде БТА.


Премиерът на Израел обяви в четвъртък, че е наредил да започне изтегляне на страната му от Организацията за ООН за образование, наука и култура (ЮНЕСКО). Бенямин Нетаняху не посочи срок, в който това ще стане факт, както и дали напускането ще е цялостно или израелската делегация ще остане със статут на наблюдател.


Решението на Израел бе обявено броени часове, след като Съединените щати официално потвърдиха, че на 31 декември прекратяват членството си в ЮНЕСКО. Съгласно правилата на организацията това фактически ще стане година по-късно.


Според съобщението на Държавния департамент една от причините е "антиизраелските настроения", царуващи в организацията. Сред другите причини бяха посочени начинът, по който се изразходват средствата - около 500 милиона долара годишно, както и че има спешна нужда от голяма реформа.


Нетаняху определи американското решение като "смело и морално".


"Днес в ООН е нов ден - време за плащане на сметката за дискриминацията срещу Израел", заяви постоянният представител на страната Дани Данон.


В израелското съобщение се казва още, че премиерът е инструктирал външното министерство да започне подготовката на процедурата за напускане на ЮНЕСКО.


Оттеглянето на САЩ, които осигуряваха около 20% от бюджета, е сериозен удар по организацията, създадена след Втората световна война да защитава културно и историческо наследство по света. Запитан дали Великобритания обмисля подобен ход, говорителят на премиера Тереза Мей каза, че страната със сигурност остава в ЮНЕСКО.


Бокова, която приключва втория си и последен 4-годишен мандат на генерален директор, заяви: "В момент, когато конфликти продължават да раздират обществата по света, можем само да съжаляваме, че САЩ се оттеглят от тази агенция на ООН, чиято задача е да разпространява образование в името на мира и защита на подложената на атаки култура".


Израел и САЩ бяха сред само 14-те от общо 194 държави членки, които през 2011г. гласуваха против приемането на палестинската автономия със статут на независима държава. Тогава Вашингтон спря да прави вноските си, а с идването на президента Доналд Тръмп на сериозна ревизия е подложено изобщо участието на американците в множество агенции и мисии на световната организация, както и отпусканите средства.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Разговор между богаташ и новата му руса любовница:
- Миличка, трябва да ти призная нещо. Женен съм.
- Ох, така ме изплаши! Помислих, че яхтата не е твоя…

към хороскоп хороскоп

водолей