Свързани новини

11.10.2017 14:38

Мадрид отказа диалог на Барселона, плаши с отнемане на автономията

Видян 1549 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

   След като президентът на Каталуня Карлес Пудждемон обяви, че забавя със седмица обявяването на подписаната от него Декларация за независимост, за да има време за диалог с Мадрид, което сега и повтори пред CNN, от другата страна отново отговориха силово. Първо отговорната за насилието и раняването на 844 невинни граждани вицепремиер Де Сантамария, обвинена във франкизъм от Христо Стоичков, обяви, че полицията бранела демокрацията като биела гражданите, искащи да гласуват по време на референдума на 1 октомври.


После и премиерът Рахой, цитиран от Лавангуардия заяви след извънредно заседание на мадридското правителство, че президентът Пудждемон трябва да изясни дали е обявена независимост, което щяло да бъде основание за последващи действия на централната власт. Това на практика означава, че Мадрид заплашва с отнемане на досегашната автономия на Каталуня според доста неясния член 155 от нещото, наричано Карта Магна, което се приема за конституция на Испания. Заседанието на правителството не е било просто, защото е отнело 3 часа. За сравнение, решението за обявявяване на законния според правилата на автономията каталунски референдум за противоконституционен от испанския съд отне 15 мнути през юли.


Позицията на Рахой е в разрез с изразеното от лидерите на двете най-големи партии в Европарламента – ЕНП, на която неговата Народна партия е член, и ПЕС послание всички спорни въпроси между Мадрид и Барселона да се решат единствено и само по пътя на диалога.




Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Кирил Петков спасил Бойко Борисов. За благодарност Бойко извадил спестовна книжка и му я дал.


 

- Но аз не мога да тегля от нея!


 

- Нищо, ще внасяш!

към хороскоп хороскоп

телец