11.10.2017 14:15

Зала България на 80 г. с консултант от Виена

Видян 2648 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Зала България, която в понеделник навърши 80 години и ги отбеляза с фантастичен концерт, на който бе изпълнен специално написаният за откриването на 9 октомври 1937 г. клавирен концерт на Панчо Владигеров, привлече за консултант най-дългогодишния директор на прочутата виенска Щатсопер. Йоан Холендер е съветник и на нюйоркската Метрополитън. Неговата цел ще бъде да направи по-бляскава програмата на Софийската филхармония.


Същевременно, управата на концертния салон инвестира време, пари и енергия в нов електронен портал, който освен информация в слово и достъп до огромни архиви, ще дава възможност да се гледат и интервюта с гастрольорите. Напомняме, че най-големите български музиканти, които не спират да изнасят програми по света, напослдък имаха концерти в залата – начело с примите Соня Йончева и Веселина Кацарова. Сега предстои Теодосий Спасов и братя Панталееви да зарадват вярната публика на зала България.


Тя е част от комплекс със зданията на едноименния гранд хотел, който в момента е в ремонт, и на застрахователното дружество, което сега се нарича ДЗИ в целия квартал между бул. Цар Освободител и ул. Аксаков и улиците Бенковски и Дякон Игнатий. Спечелилите конкурса арх. Станчо Белковски и Иван Данчов изработват окончателните планове и поемат изпълнението. Строежът започва през пролетта на 1935 г. Комплексът е завършен през есента на 1937 и откриването му се отбелязва с концерт на 9 октомври на Академичния симфоничен оркестър с диригент Цанко Цанков и солисти - френският органист Жозеф Боне и пианистите Димитър Ненов и Люба Енчева, изпълнили Концерта за две пиана от Йохан Себастиан Бах и Третия клавирен концерт на Панчо Владигеров.


В първоначалния си вид зала България се е състояла от голяма зала с 1470 места за публика (партер, два балкона, ложи) и със сцена за 100 души оркестър и 200 - хор. На сцената е бил монтиран орган на фирмата Зауер от Франкфурт на Одер с 4 мануала, 72 регистъра и 6000 тръби. Англо-американската бомбардировката на неслучайната дата 24 май 1944 г. разрушава залата, органа и двата рояла. През 1949г. залата е възстановена от соцрежима, вече с 1300 места в голямата и с камерна зала, и в нея концертира Царският Военен симфоничен оркестър, ръководен от Саша Попов, който по-късно прераства в Софийската филхармония.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Съвет към мъжете:
- Ако попаднете на остров, населен само с жени и поискат да ви убият - поискайте си едно предсмъртно желание. Да ви убие най-грозната. Така ще доживеете до дълбоки старини.

 

 

към хороскоп хороскоп

рак