Свързани новини

10.10.2017 20:50

Каталуня отложи обявяването на независимост

Видян 1380 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

След като забави с близо час и половина обръщението си лидерът на Каталуня Карлес Пудждемон поиска мандат, за да обяви региона за независима държава. На заседание на регионалния парламент той  подписа, но отложи влизането в сила на декларацията за независимост, за да започнат преговори. Лидерът призова испанското правителство да приеме  международно посредничество за решаване на кризата, докато се достигне "съгласувано решение".  Мадрид отхвърли предложението като "невъзможна карта".

Пудждемон благодари на всички, участвали в организацията и гласували на референдума за независимост, предава El Pais. Той също така обвини полицията в насилие, като заяви, че нейната цел не е била „просто да конфискува бюлетини и урни, а да предизвика паника и смут, да отнеме на хората правото им да гласуват“.

"Това е изключителен, исторически момент, чиито последствия надхвърлят границите на страната", заяви той. Според него е станало ясно, че Катлауня е европейски въпрос", изтъкна  Пудждемон.

По думите му е важно напрежението в Каталуня да бъде намалено.

Милиони каталунци искат независима държава, подчерта  Пудждемон. Той припомни и усилията на каталунските власти за независимост през годините.


 По-рано днес говорителят на управляващата в Испания и братска на ГЕРБ Народна партия Пабло Касадо заплаши с екзекуции при обявена независимост.

„Да се надяваме, че няма да има независимост, защото, който декларира завършва като оня, дето го направи преди 83 години”, заяви той, напомняйки за съдбата на Луис Компанис, президент на Каталуня, обявил независимост през 1934 г. Той е обесен от фашисткия режим на Франко.




Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня


"Моля, не повръщайте под масите! И там има ора..." - Надпис във врачанска кръчма

към хороскоп хороскоп

везни