Свързани новини

07.10.2017 09:20

ФБР предотврати бомбен атентат в сърцето на Ню Йорк

Видян 1362 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


Трима мъже, заклели се във вярност на "Ислямска държава", са възнамерявали да устроят миналата година "нов 11 септември" в Ню Йорк чрез атентати с бомби и стрелби с голям брой жертви. Плановете им обаче са били провалени, а те – арестувани. Това заявиха американските власти, цитирани от ДПА.


При разговори в приложение за мобилни телефони мъжете заявили пред агент под прикритие на ФБР, представил се за привърженик на "Ислямска държава", че искали да извършат "терористични атентати като тези в Париж и Брюксел".

Двама от тях проучвали множество места и събития във и около Ню Йорк като потенциални мишени, сред които площад "Таймс скеуър" и места за провеждане на концерти.


20-годишният канадски гражданин Абдулрахман ел-Бахнасауи закупил експлозиви за атаките и през май 2016 г. бил арестуван от ФБР, след като пристигнал в САЩ. Признал се за виновен в тероризъм и очаква присъда.


Пред агента под прикритие Бахнасауи казал, че "на тези американци им трябва атентат", както и че искал да устрои "нов 11 септември". Той също така изпратил на агента снимка на "Таймс скеуър", посочвайки: "Сериозно, трябва ни кола бомба на „Таймс скеуър”. Виж тези тълпи от хора!"


По отношение на плана за атака срещу места за провеждане на концерти Бахнасауи казал: "Просто влизаме с оръжие в ръка. Така го направиха момчетата от Париж".


Талха Харун, 19-годишен американец, който планирал да пристигне в Ню Йорк за атаките, бил арестуван в Пакистан, където очаква екстрадиция в САЩ.


Третият мъж, 37-годишният филипински гражданин Ръсел Салк, който пратил пари в САЩ, за да финансира атаките, бил арестуван във Филипините и също очаква екстрадиция. 

Източник: бТВ



Етикети
, , , , ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

Немската икономика

Мрачна прогноза за немската икономика

Група от водещи немски икономически ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Има два типа хора. Аз избягвам и двата

към хороскоп хороскоп

овен

Денят ще ви предложи възможност да разгърнете пълния си потенциал

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни. Денят ще ви предложи възможност да разгърнете пълния