Свързани новини

06.10.2017 16:13

Турция чака война: 40% скок на военния бюджет

Видян 2181 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Притеснително е, че Турция планира 40% (!!!!) ръст на своя военен бюджет през 2018 г., предава австрийската държавна тв компания ORF. Комшиите ще похарчат 40 млрд.лири или 9,6 млрд. евро за армията си, която и и сега е една от най-страшните в света. За целта ще има увеличение на данъците.


 Според анализа на наблюдатели, такова рязко повишение може да се обясни най-лесно с очакване за предстояща война в района. Напомняме, че преди 10 дни иракски Кюрдистан гласува за независимост, което вероятно създава опасения на Анкара, че е възможно да има центробежни сили и сред кюрдите в Турция, които формират около 20% от населението на страната. Дълбокият анализ показва, че е малко вероятно коалиция на двете части на този народ, тъй като те имат съвсем различни политически и икономически виждания. Турските са леви и крайно леви, а иракските са по-скоро десни и бизнес ориентирани към продажбта на петрола от находищата в Киркук. Единственият лидер в района, който се справи с кюрдския въпрос е далия още по-широка автономия на етноса президент на Сирия Башар Асад, който по този начин гарантира липсата на заплаха от разпадане на своята държава. Неговите кюрди, също като партията, с която управлява нацията си, са ляво ориентирани. На този фон напомняме, че вчера президентът Ердоган се срещна и демонстрира изключително приятелски отношения с иранския си колега. Режимът в Техеран също има проблем с кюрдите и двамата държавни глави посочиха темата като една от водещите в техните разговори, особено поради връзката й с подозираната от двете страни намеса на Израел в северния Близък Изток именно използвайки кюрдския фактор.









Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня


- Скъпа, ако умра, не ме жали дълго, омъжи се повторно, радвай се на живота, бъди щастлива. Само те моля да възпитаваш добре децата ни.
- Престани вече! Най-нормална супа е. Като не искаш, не яж!

към хороскоп хороскоп

водолей

Използвайте деня, за да размислите

Използвайте деня, за да размислите и да се