Свързани новини

04.10.2017 14:10

Датският план за София: Още велоалеи и пешеходни зони

Видян 1822 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Докладът за градската среда на проф. Ян Геел предвижда удължаване на пешеходните зони и велоалеите, каза на пресконференция кметът на София Йорданка Фандъкова. Той е подготвян в продължение на година, за което 19 минути неведнъж писа, след като Общината се е обърна за помощ към световноизвестния датски архитект. Проф. Ян Геел получи задача за планирането на работа за визията на столицата като зелен и иновативен град, град на младите хора.


Целта е промяна на средата – тя да стане по-достъпна и здравословна, като се акцентира върху парковете и градините, обществените пространства, минералните извори, историческите забележителности, зелените части на столицата, планинските райони и др. "Действията по проекта прехвърлят работа в рамките на един кметски мандат", подчерта Фандъкова. В обсъжданията за промяната на градската част са били включени както общинските съветници, така и гражданите на столицата.


Фандъкова каза, че част от мерките и решенията на проблема с достъпността се изпълняват : докладът ще се превърне в програма, по която да се работи в посока улесняване трафика в града, подобряване връзките между парковете, оформяне на публичните пространства, за да бъдат по-достъпни.


„След публикуване на доклада, специален екип под ръководството на главния архитект на София и зам.-кметовете ще подготви програма с краткосрочни мерки с хоризонт 2020 г., средносрочни с хоризонт до 2025 година и дългосрочни до 2030 година”, подчерта кметът.


Докладът показва големите предизвикателства – промяна на начина на живот в града, удължаване и организиране на пешеходните зони, въвеждане на „спокойната зона”, която обаче вече предизвика масово недоволство от страна на професионалните организации.


Идеята на общината е пешеходната зона по бул. Витоша да се удължи до бул. Стамболийски, за което писахме и вчера. В доклада на проф. Ян Геел се предлага свързване на тази пешеходна зона с Ларгото и Градската градина в единен пояс.


Както 19 минути многократно писа, в изпълнение на нашата стара идея в София да бъдат привличани международни светила за оформяне на публичните пространства, ще се търси световен архитект за изготвяне на проект за пл. Св. Неделя.


По думите на кмета, през октомври е започнала програмата за разширяване зелената част на града, като за две години се планира засаждане на 120 000 дръвчета, като част от тях вече са засадени през миналия месец, още нещо, което 19’ вече съобщи.


Фандъкова отбелязва, че най-тежката задача по доклада е частта с веломрежата в столицата. Предлага се свързване на съществуващите велоалеи помежду им, както и с центъра на града. Строителството обаче затруднява осъществяването на тази идея, както и тази за улесняване достъпа до Витоша. „Засега е трудно да се справяме с желанията на инвеститорите”, подчерта Фандъкова. По думите й ще се работи и в посока увеличаване на фестивалите в столицата.


Докладът е публикуван на сайта на Столичната община.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Жената по природа е много добра, може да прости на един мъж дори и да не е виновен...

към хороскоп хороскоп

рак

Отношенията днес ще са вашият тест за търпимост

Отношенията днес ще са вашият тест за търпимост, за