01/02

Свързани новини

02.10.2017 16:10

90% ЗА и 844 жертви на референдума в Каталуня

Видян 1931 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

90% от гласувалите са пуснали своя глас ЗА независимост на Каталуня на референдума в неделя. Вотовете са 2 020 144 срещу 176 566 НЕ, 46 585 празни бюлетини и 20 129 невалидни по други причини. Полицейското насилие през деня на гласуването и в нощта на преброяването рани 844 души, включително стотици възрастни хора, помнещи фашитския режим на Франко, както и малки дечица. Апропо, ветераните от Гражданската война, в която Каталуня даде десетки хиляди жертви заради волята си за република и демокрация, първи гласуваха в неделния ден. Според закона за допитването до народа, то е валидно при постигнатата въпреки усилията на властите да блокират секции активност.


Президентът Пудждемон коментира, че до няколко дни Каталуня ще обяви независимост, която обаче не се признава от ЕК. Брюксел не осъди насилието, на което цял свят стана свидетел, особено върху мирни граждани, жени и деца, с което постави въпрос доверието на европейските граждани в основните ценности на Общността.  Единствено лидерът на ПЕС Сергей Станишев се противопостави на недемократичните методи на властите в Мадрид.


Позицията на ЕК обаче окуражи насилника испански премиер третомандатник Рахой да пожелае не просто непризнаване на независимост, но и отнемане на досегашната автономия на Каталуня, гарантирана от испанската конституция. Тя многократно беше нарушена от правителството в Мадрид, включително и със суспендирането на правото на местната полиция да осъществява охраната на реда чрез изпращането на повече от 10 000 спецчасти от други провинции, изхранвани – по ирония на съдбата - от труда и парите на Каталуня.


Кметът на Барселона г-жа Ада Колау поиска оставката на Рахой, защото по нейните думи: „Той мина и последната червена линия и няма връщане назад”.


Общественото мнение в цяла Испания беше възмутено от думите на говорителя на правителството Енрике Мийо, който нарече масовите побои над мирни граждани „намеса на полицията в няколко случая” и благодарностите, изказани на силоваците от Рахой. Напомняме, че по хората, желаещи да упражнят правото си на глас бяха използвани гумени куршуми и специални гранати.


Отношението ясно пролича и от поведението на футболистите на прочулия Христо Стоичков ФК БарЦелона, които не само предварително подкрепиха до един референдума, но и играха нарочно пред празни трибуни мача си от Ла Лига.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Възрастна дама иска да паркира колата си. Намества се между колите и блъска предната кола. След това блъска и задната.

Към нея бавно се приближава полицай и пита вежливо:

- Мадам, по слух ли паркирате?

към хороскоп хороскоп

козирог