Свързани новини

27.09.2017 15:09

Проверки със задна дата по новия чл. 19 от ДОПК

Видян 4457 пъти | Коментари 0
Гласували 2 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

19’ предупреди, но остана глас в пустиня, че с промените в член с точния номер 19 в ДОПК ще започне атака срещу бизнеса. Напомняме, че в нарушение на друг равнопоставен закон – Търговския, беше де факто закрито ООД-то. Оказа се, че не само съдружниците, дори да са с 0,01%, не само управителите, а даже и пълномощниците на фирми, каквито са десетки хиляди счетоводители и адвокати, ще бъдат отговорни с цялото си имущество. ООД означава дружество с ограничена отговорност, като тя е ограничена до дела от внесения капитал. Още по-тежко е положението с дребните акционери: ако Вие имате една акция от КТБ например, която сте закупили за 76 лв., колкото струваше хартийката, а това е примерно 0,01% от дружеството, с маса по несъстоятелността 4 млрд. ставате длъжник за 400 000 лв.


Такива работи се получават в парламента с рекордно малко юристи-депутати, от които някои са и с образование от милиционерската школа в Симеоново. Там едни не знаят какво гласуват, а други дори не разбират или се правят, че не разбират.


Такива хора няма и да трепнат от злоупотребата с въпросния чл. 19, която отпочва изпълнителната власт. А именно: със задна дата, което е абсолютно противоправно от римско време насам, ще бъдат проверявани всички, прехвърляли дружества след 01.01.2015 г., ако се вярва на източници от областта на данъчното право. Нищо, че в бизнеса е съвсем нормално човек да направи нещо и да го продаде.


Защо точно от тази дата ли, а не в рамките примерно на 5-годишната давност? Възможно е да е точно заради фалита на КТБ през лятото на 2014 г., когато падна голямо прехвърляне на фирми, заеми, цесии и други подобни.


Официалната причина, разбира се, е съвсем благородна като по всеки път, постлан с добри намерения. Целта била да се събират задължения над 100 000 лв., натрупани от фирмите.


Тъй като очакваната акция идва буквално дни след хукването на данъчните да проверяват парите на каса на дружествата, мнозина биха заподозрели, че каквото и да ни говорят, има проблем със събираемостта на приходите.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня


"Моля, не повръщайте под масите! И там има ора..." - Надпис във врачанска кръчма

към хороскоп хороскоп

стрелец

До обяд ще ви е малко напрегнато

До обяд ще ви е малко напрегнато, особено ако сте имали