Свързани новини

20.09.2017 15:36

Искове за над 100 млн. лева по делото за атентата в Бургас

Видян 1252 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Специализираният наказателен съд допусна граждански искове за над 100 млн. лв. по делото за атентата на летище Сарафово.


Те са отправени от пострадали български и израелски граждани за имуществени и неимуществени вреди, но дали съдът ще се съгласи с размера им, ще стане ясно, когато делото започне по същество, съобщи БТА.


 Магистратите обаче отхвърлиха искането, като граждански ответник по делото да бъде конституирано военното крило на Хизбулла. Причината е, че в обвинителния акт, който е 100 страници, никъде не се споменава името на организацията и няма доказателства срещу нейната връзка по случая. Напомняме, че 6 години след теракта следствието не е приключило, а Израел прочисти терена преди там да стъпят службите ни.


На 15 и 16 ноември предстоят разпити на българските свидетели и вероятно тогава ще бъде даден ход на делото, ако няма пречки за това.


Делото беше внесено в съда през 2016 г. и досега осем пъти беше отлагано по различни процесуални причини.


Подсъдими задочно са Мелиад Фара и Хасан Ел Хадж Хасан, граждани на Австралия и Канада, които се търсят все още чрез червена бюлетина на Интерпол. Смята се, че те са помогнали на атентатора Мохамед Хасанел Хюсейни, който също загина при атентата.  Именно единият от подсъдимите - Мелиад Фара свързва терористите с военното крило на Хизбула.


Това стана ясно, след като родните служби засекли паричен трансфер от Хизбула, изтеглен от банкомати в Несебър. Парите били взети от 34-годишния Фара, който осигурил бомбата и логистичната подкрепа за атентата на бургаското летище.


На 18 юли 2012 г. атентатор се взриви до автобус с израелски туристи на паркинга на летището в бургаския кв. Сарафово. На място загинаха петима израелци, както и шофьорът на автобуса 36-годишният Мустафа Кьосов от село Юруково, община Якоруда. 35 души пък бяха ранени.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Диня и жена не се избират. Това си е чист късмет!

към хороскоп хороскоп

водолей