Свързани новини

20.09.2017 09:43

СААБ: Забавянето с изтребителите ще натовари бюджета на ВВС

Видян 2081 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Забавянето на сделката по купуване на нови изтребители за българските Военно-въздушни сили (ВВС) ще удължи зависимостта на България от наследените системи за отбрана, а това от своя страна ще натовари допълнително бюджета на бойната авиация. Това се посочва в официална позиция на шведската компания СААБ, която е един от участниците в надпреварата за доставка на нови бойни самолети.

След като компанията беше посочена от служебното правителство на първо място, като най-подходящ доставчик на бойни машини за авиацията, новата власт се усъмни в прозрачността на класирането. За това беше създадена временна комисия, която преразгледа процедурата. Депутатите ще предложат на правителството да изпратят нови оферти до участниците, тъй като единият от участниците бил отстранен неправомерно.  В същото време депутати от ГЕРБ, начело с шефа на парламентарната група Цветан Цветанов, директно упрекна президента Румен Радев в лобиране за шведите, припомня OFFNews.
Подобна позиция изказа и премиерът Бойко Борисов, който даде да се разбере, че сделката за момента не е приоритет, въпреки че допреди няколко месеца дори се изказа в полза на СААБ.
В тази връзка от компанията излязоха с позиция, която е подписана от президента на СААБ за Европа Магнус Луис-Олсон.

В позицията се посочва, че позицията е стартирана с т.нар. искане за оферта (Request for proposal) до три правителства.

"СААБ и Швеция следят етапите на процедурата и съпътстващия ги публичен дебат в България с голям интерес, внимание, уважение и търпение. Сега очакваме заключенията и препоръките на временната парламентарна комисия за проучване на процедурата по избор на нов тип боен самолет за българските ВВС, създадена през юли 2017 г.", се посочва в текста.

В него се изразява загриженост за направени "много грешни и заблуждаващи твърдения, критики и обвинения, разпространени публично". От компанията заявяват, че никога не са търсили нечестно предимство по време на провеждане на процедурата:

Обвиненията, че се възползваме от схемата за плащане, поставена като изискване от Министерството на отбраната, не са основателни. Като всеки друг участник в процедурата, бихме предпочели авансово плащане. Все пак, разбираемо е, че министерствата на финансите и отбраната изискват вариант, който съвпада с ограниченията на българския бюджет. Схемата за плащане беше одобрена от парламента през 2016 г. и ние сме се съобразили с това условие в отговора ни на Искането за оферта.



В нея се посочва също, че няколко пъти премиерът Борисов и министърът на отбраната Красимир Каракачанов са заявявали, че правителството има интерес за един по-дълъг период на разплащане, като например 10 години. Според шведите това изискване не дава предимство единствено на изтребителите им Gripen:

 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня


"Моля, не повръщайте под масите! И там има ора..." - Надпис във врачанска кръчма

към хороскоп хороскоп

дева

Днес може да се чувствате малко по-странно

Днес може да се чувствате малко по-странно и да ви се