Свързани новини

19.09.2017 12:15

Цачева: Ще работим за европейска прокуратура

Видян 925 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

"Ще работим по създаването на европейска прокуратура, България е движеща сила за засиленото сътрудничество по този регламент", заяви министърът на правосъдието Цецка Цачева. Тя участва в обсъждане на приоритетите на страната ни за предстоящото европредседателство.


Цачева подчерта, че общите неща между министерствата на правосъдието и вътрешните работи са предотвратяване на радикализиацията и насилствения ислямизъм, борбата с тероризма, киберпрестъпността и организираната престъпност. Тя открои един от основните приоритети - създаването на силна, независима и ефективна прокуратура, предаде КРОСС.


„По време на председателството България ще отправи 3 основни послания конкурентоспособност, кохезия и консенсус. Ще работим по създаването на европейска прокуратура. До момента е извървян един нелек път, в който България е движеща сила за засиленото сътрудничество по този регламент. Постигнахме общ подход през месец юни, където 20 държави членки се обединихме около регламента на Съвета за създаване на европейска прокуратура", допълни Цачева.


Тя посочи, че се очаква през настоящия пленарен сезон Европейския парламент да одобри проекта по структурирането на европейската служба. „В наш интерес е тази служба да започне час по-скоро, защото тя ще контролира начина, по който се разходват парите по европейските фондове. Европейските прокурори ще бъдат избирани по специални процедури. Тяхната независимост ще бъде гарантирана. България активно ще допринесе за подобряване на борбата с корупцията на европейско ниво", подчерта министър Цачева.


Тя уточни, че на 26 и 27 март ще се проведе конференция с представители на прокуратурата, експерти от държави-членки и народни представители от 44-тото НС.


„На всички е ясно с какъв темп навлизат новите технологии, а те оказват влияние върху много от факторите - бързината на документооборота, лесен достъп до регистри, разпределението на делата. На 14 май 2018 г. е планирана конференция със специалисти по електронни системи", добави тя. Друга приоритетна тема, по която очакват сериозен напредък, е свързана с мерките за механизма на връщане на дете. „Трябва да имаме ефективни механизми за решения по отношение на предаване на деца. България от самото начало подкрепя проекта на ЕК. Приноса ни по това досие се отчита от партньорите ни", каза още Цецка Цачева.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

Венко Сабрутев

ППДБ иска комисия за пътната карта и Турски поток

ПП-ДБ са внесли проект на решение за ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

козирог

Денят ще бъде изпълнен с възможности за разширяване на вашите хоризонти

Денят ще бъде изпълнен с възможности за разширяване на